Na korak do dogovora sa sindikatima

Izvor: RTS, 08.Okt.2009, 20:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na korak do dogovora sa sindikatima

Dogovor sa sindikatom u načelu je postignut i Vlada će sutra raspravljati o Zakonu o smanjenju broja zaposlenih u državnoj upravi, rekao je za RTS ministar Ljajić posle sastanka sa predstavnicima sindikata. Pre sednice Vlade, biće održan još jedan sastanak, na kojem će sindikatima biti dostavljena konačna verzija zakona.

Današnji ponovni razgovori predstavnika Vlade i Saveza samostalnih sindikata o Nacrtu zakona o utvrđivanju broja zaposlenih u republičkoj administraciji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << predstavljaju korak napred i oni će sutra biti nastavljeni, rekao je ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

Ljajić je, nakon sastanka sa sindikalcima, precizirao da je u razgovoru bilo reči samo o jednom zakonskom aktu - Nacrtu zakona o utvrđivanju broja zaposlenih u republičkoj administraciji.

"Ostalo je još da se razjasne neka danas otvorena pitanja, s tim da razgovori koje smo imali svakako predstavljaju korak napred u približavanju stavova i pokušaju da se dođe do potpune saglasnosti", rekao je ministar.

Ljajić je naveo da će razgovori sa predstavnicima Saveza samostalnih sindikata o tim otvorenim pitanjima biti nastavljeni sutra, pre sednice vlade.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je da očekuje da će Nacrt zakona o utvrđivanju broja zaposlenih u republičkoj administraciji sutra biti potpuno usaglašen.

Orbović je istakao da su predstavnici Vlade načelno prihvatili neke primedbe tog sindikata, čime su, kako je rekao, stavovi u odnosu na taj zakonski akt dovoljno približeni.

"Ne vidim razloga da ti stavovi sutra ne budu i potpuno usaglašeni", rekao je Orbović.

Sastanku u Vladi nije prisustvovao predsednik Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" Branislav Čanak.

Pored lidera SSSS Ljubisava Orbovića, sastanku je prisustvovao i predsednik Saveza samostalnog sindikata u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi Njegoš Potežica.

Vlada sutra neće raspravljati o Zakonu o smanjenju broja zaposlenih u lokalnoj samoupravi, ali je odlučeno da se on neće odnositi na zaposlene u komunalnoj delatnosti.

To znači da će broj radnika koji će ostati bez posla biti nekoliko hiljada manji. Šta će država umesto toga učiniti kako bi postigla uštede u budžetu na koje se obavezala u dogovoru sa MMF-om, od premijera Mirka Cvetkovića nismo uspeli da saznamo.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.