Na kongresu EPP upozoreno na opasnost od populizma u Evropi

Izvor: Southeast European Times, 22.Okt.2012, 22:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na kongresu EPP upozoreno na opasnost od populizma u Evropi

Evropski lideri upozoravaju na porast neodgovornih političkih govora u vreme ekonomske krize.

22/10/2012

Pol Čočoju za Southeast European Times iz Bukurešta -- 22.10.2012.

Preko 1.200 delegata, uključujući evropske lidere, okupilo se u Bukureštu prošle nedelje na dvodnevnom kongresu Evropske narodne partije (EPP) kako bi postigli dogovor o političkom programu stranke i odredili profil svog kandidata za sledećeg predsednika Evropske komisije (EK).
>> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << />
Pod sloganom „Više Evrope“, lideri su obećali jaču i ujedinjenu evropsku zajednicu, ali su upozorili na širenje populizma u teškim ekonomskim vremenima.

„Ne možemo da ignorišemo neke opasne trendove u raznim delovima Evrope. Nedovoljna konvergencija … podhranjuje populističke debate koje su usmerene na uništenje ovog izvanrednog cilja, evropskog projekta. Tim snagama ne sme se dozvoliti da iskorišćavaju 'frustraciju' građana“, rekao je predsednik EK Žoze Manuel Barozo.

Vilfred Martens, bivši belgijski premijer koji je u sredu (17. oktobra) ponovo izabran za predsednika EPP u naredne tri godine, upotrebio je Rumuniju kao primer u tom kontekstu.

„Ekonomski balans koji je ostvarila Rumunija ne mora da se pokvari populističkim merama“, rekao je on, misleći na mere štednje koje je bivša vlada desnog centra na čelu sa Emilom Bokom preduzela sredinom 2010, u trenutku ekonomskog zastoja.

Mnogi rumunski analitičari izrazili su zabrinutost da bi predstojeći parlamentarni izbori početkom decembra mogli da donesu predizborna obećanja koja bi mogla da skrenu sa koloseka krhki ekonomski oporavak Rumunije.

„Postoji opasnost od populizma, bar na nivou javnog govora. Ako se politička ili ekonomska situacija pogorša, političari će možda pribeći populističkim merama. Ali, na našu sreću, Međunarodni monetarni fond je barijera koja stoji pred takvim neodgovornim političkim ponašanjem“, rekao je Aurelijan Dokija, stručnjak rumunskog Centra ua ekonomsku politiku, u izjavi za SETimes, misleći na predstojeću predizbornu kampanju.

Vladajuća socijal-demokratsko-liberalna koalicija u Bukureštu saopštila je ubrzo po dolasku na vlast u maju da će se potruditi da ukine smanjenje plata od 25 odsto u javnom sektoru, koje je uvedeno u sklopu mera štednje 2010. godine. Drugo povećanje trebalo bi da bude u januaru.

„Ovo je rizičan potez. Ali, ako to povećanje ne bude prevelik korak, onda će ekonomija biti u stanju da ga apsorbuje“, kaže Dokija.

Rumuni očekuju da će kampanja biti prepuna predizbornih obećanja. Tako je uvek bilo. Zamislite kako to tek izgleda posle perioda mera štednje. Ljudi su gladni obećanja o blagostanju, zamka je širom otvorena za njih“, kaže zaSETimesDanijel Aksinte, računovođa iz Bukurešta.

Rumunski domaćini naglasili su značaj kongresa. „To je prvoklasni politički događaj, prvo zato što određuje program stranke za više od decenije. Ovde smo da pošaljemo pragmatičnu poruku protiv bezočnog populizma u Evropi“, rekao je Joan Oltean, poslanik Demokratsko liberalne partije (PDL) i član EPP, u izjavi zaSETimes.

„Pored osećaja zadovoljstva i ponosa koji donosi tako važan događaj, takođe smo želeli da pokažemo da se vladavina zakona i dalje poštuje u Rumuniji, uprkos političkim turbulencijama kroz koje smo prošli ovog leta“, rekao je on.

Rumunski predsednik Trajan Basesku, inače osnivač PDL, suspendovan je sa funkcije početkom jula od strane trenutne socijal-demokratsko-liberalne vladajuće koalicije. Basesku je vraćen na tu poziciju nakon što je njegova smena odbačena na referendumu. Međutim, kontroverzne reforme koje su preduzeli njegovi protivnici tokom procesa suspenzije izazvale su gnev Zapada, koji je optužio rumunsku vladu za ozbiljno prekoračenje demokratskih principa.

Drugi kažu da kongres ima istorijski značaj.

„Za nas je ovaj događaj još značajniji jer smo prvi put posle 20 godina uspeli da predložimo i istovremeno postignemo dogovor o uključivanju u program EPP pitanja tradicionalnih etničkih manjina“, rekao je za SETimesAtila Korodi, poslanik Demokratskog saveza Mađara u Rumuniji i član EPP.

„Time EPP preuzima odgovornost za promovisanje koherentnog evropskog zakonodavstva u kojem će postojati razlika između zajednica nastalih od imigranata i onih tradicionalnih, koje se nalaze u temeljima evropske raznolikosti“, dodaje Korodi. „Niko ne može da zaustavi proces evropske koagulacije u kojoj svaka država pronalazi svoj posao.“

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.