Na katoličanstvo pod pritiskom prešlo 30.000 Srba u Hrvatskoj

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Jun.2015, 09:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na katoličanstvo pod pritiskom prešlo 30.000 Srba u Hrvatskoj

Dokument ruskog Ministarstva spoljnih poslova o jačanju neonacizma u svetu, gde se pominje i Hrvatska, izazvao je u Zagrebu različite reakcije. U dokumentu, u kojem se koriste i podaci koje je objavilo Srpsko narodno vijeće o položaju Srba u Hrvatskoj, ističe se da je u poslednjih devetnaest godina broj Srba smanjen za dve trećine.

Tvrdi se i da je 30.000 Srba prešlo na katoličanstvo, kako ne bi imali problem u školovanju i na radnim mestima. To je prvi put da je iznesena >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << takva brojka, iako su Srbi, pogotovo mladi, i do sada tvrdili da menjaju veru kako bi lakše živeli u Hrvatskoj i izbegli diskriminaciju.

- Nikada tako nešto do sada nisam čuo, niti se sa takvim podacima susreo. Sigurno da je bilo takvih slučajeva, pogotovo devedesetih godina, ali nisam čuo da se prelazak sa jedne na drugu veru radi sistemski - kaže za "Novosti" Furio Radin, predsednik Odbora za ljudska prava i nacionalne manjine Hrvatskog sabora.

Radin kaže da je toga masovno, pod prisilom bilo u NDH, da se ni danas u potpunosti ne može poricati da pritisaka ima, ali se konkretno o toj temi nikada nije raspravljalo na sednicama u parlamentarnom odboru. On tvrdi da u Hrvatskoj ima sporadičnog koketiranja sa ustaštvom, ali da se ne može govoriti o neonacizmu.

Rusi beleže ispade pevača Marka Perkovića Tompsona, koji u svojim pesmama propagira ustašku ideologiju, pevajući o Jasenovcu i Staroj Gradiški. A u pesmama se veličaju ustaški zločini. Izveštaj, nastao povodom sedamdesete godišnjice pobede nad fašizmom, veoma je oštar u odnosu na prilike u Hrvatskoj. U njemu se konstatuje pojava agresivnog nacionalizma, etničke i verske netolerancije, pre svega usmerene prema Srbima u Hrvatskoj. Govori se i o problemu zapošljavanja Srba, pa i u slučajevima kada zakonski propisi nalažu prednost pri zapošljavanju za pripadnike manjina. Ništa nije lakša situacija ni sa povratom imovine. U izveštaju se navode i brojni podaci koje je objavilo Srpsko narodno vijeće. Reč je o brojim primerima napada na Srbe, ćirilicu, nemogućnost ostvarivanja zagarantovanih prava i sve agresivnije medijske napade na srpsku zajednicu u Hrvatskoj.

PUPOVAC: DOGAĐA SE

- U Srpskom narodnom vijeću nemamo podatke koliko je Srba prešlo na katolicizam u poslednjih 15 ili 20 godina. Samo znamo da se to događa - komentarisao je za "Novosti" ruski izveštaj dr Milorad Pupovac, predesednik SNV. - Bilo je pokušaja da dođemo do tačnih brojki, ali su ti pokušaji onemogućeni.

Pupovac kaže da su godišnji izveštaji SNV o kršenjima manjinskih i ljudskih prava Srba u Hrvatskoj dostupni javnosti i da mogu da ih koriste svi zainteresovani, pa su se tako našli i u dokumentu ruskog ministarstva spoljnih poslova. Izveštaje koriste i američki Stejt department, Evropska komisija, Savet Evrope. Više mu je, kaže, žao što izveštaj SNV nije izazvao zanimanje u Hrvatskoj.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.