Na javnim radovima biće angažovano 3.500 ljudi

Izvor: Studio B, 27.Mar.2012, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na javnim radovima biće angažovano 3.500 ljudi

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Dejan Jovanović izjavio je da će na izvođenju 365 projekata javnih radova u Srbiji ove godine biti angažovano 3.500 ljudi.

Za javne radove će iz republičkog budžeta biti izdvojeno oko 450 miliona dinara.

"Nezaposlenost u Srbiji je veliki problem i NSZ imajući to u vidu već duži niz godina sprovodi javne radove, koji daju mogućnost onima koji nemaju nikakvu šansu da se zaposle na tržištu rada. Reč je pre >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << svega o osobama koje nemaju nikakvu kvalifikaciju ili imaju veoma nizak stepen obrazovanja", izjavio je Jovanović za Tanjug.

Prema njegovim rečima javne radove izvodiće oko 2.000 osoba koje nemaju kvalifikaciju, sa trećim i četvrtim stepenom stručne spreme biće angažovano oko 1.200 ljudi, dok će oko 200 njih biti angažovano sa fakultetskom diplomom.

"Neto zarada koja će se isplaćivati je u rasponu od 20.000 do 24.000 dinara", naveo je direktor NSZ uz napomenu da javni radovi mogu da traju najduže šest meseci i da se u radnu knjižicu upisuje radni staž.

Javni radovi će, kako je naglasio, biti sprovedeni u tri ključne oblasti - socijalne, humanitarne i kulturne delatnosti - oko 158 projekata na kojima će biti zaposleno 1.242 osobe, u oblasti životne sredine - 126 projekata koji će uposliti 1.459 osoba i infrastrukture - 81 projekat gde će biti angažovano 777 osoba.

Kao i ranijih godina, najveći broj javnih radova (44,11 odsto) sprovešće se u devastiranim područjima, nerazvijenim opštinama i područjima od posebnog interesa. "Smatramo da će javni radovi kao i ranijih godina doprineti prevazilaženju problema koje budžeti opština i gradova imaju i gde postoji realna potreba, da se određenim javnim radovima reše određeni lokalni problemi", kazao je Jovanović.

Angažovanje gerentodomaćica da brinu o starima i iznemoglima, medicinska nega osoba, samo su neka od zanimanja iz socijalne oblasti gde se u ulozi izvođača radova nalaze socijalne ustanove, domovi zdravlja...

Takođe, učestala je i potreba za održavanjem određenih javnih površina, bilo da je reč o parkovima ili održavanju seoskih grobalja, što se pokazalo kao velika potreba jer veliki broj sela nema dovoljno novca da odrati takve poslove.

Jovanović je naglasio da je interesovanje nezaposlenih za obavljanje javnih radova veliko, pa su se zbog toga u NSZ primenjivali stroge kriterijume prilikom odabira javnog rada koji će biti finansiran.

Prvi kriterijum bio je stepen razvijenosti opština i gradova, a imao se u vidu i prioritet konrektne lokalne zajednice, naglasio je Jovanović i dodao da će se sprovoditi striktna kontrola poštovanja ugovornih obaveza od strane izvođača - da li su angažovali sve osobe, da li redovno izmiruju plate i doprinose za radnike i da li teče radni staž ali i da li je ono što je predviđeno projektom sprovedeno.

"Dokumentovaćemo to fotografijama pre i nakon početka radova. Kao i uvek u Srbiji, potrebna je veoma precizno kontrolisati trošenje budžetskih sredstava , posebno u periodu krize", rekao je Jovanović.

On je naveo i da za javne radove vlada veliki interes kod romske populacije.

"Nacionalna služba za zapošljavanje ima i posebne programe, koji su isključivo namenjeni Romima, ali u okviru javnih radova svakako da je romska populacija zastupljena i da jedan broj roma jeste angažovan", rekao je Jovanović.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Javni radovi i za 200 diplomaca

Izvor: B92, 28.Mar.2012, 11:05

Beograd -- Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Dejan Jovanović kaže da će na izvođenju 365 projekata javnih radova u Srbiji ove godine biti angažovano 3.500 ljudi...Za to će, kako je naveo, iz budžta biti izdvojeno oko 450 miliona dinara...Prema njegovim rečima javne radove izvodiće...

Nastavak na B92...

13 projekata javnih radova odobreno u pančevačkoj Filijali Nacionalne službe zapošljavanja

Izvor: KovinEkspres.rs, 28.Mar.2012

Danas, u sredu 28. marta,  Nacionalna služba za zapošljavanje u Pančevu organizuje konferenciju za novinare o odobrenim projektima Javnih radova u 2012. godini. Na konferenciji direktor filijale Aleksandar Farkaš predstaviće korisnike sredstava, njihove obaveze, broj angažovanih radnika ...

Nastavak na KovinEkspres.rs...

Četvrtina nezaposlenih na birou starija od 50 godina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Mar.2012

BEOGRAD -..Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) je nešto više od 770.000 osoba, a četvrtinu čine stariji od 50 godina, rečeno je danas na sednici Saveta za pitanja starenja i starosti Republičkog fonda za socijalnu zaštitu...Nevena Letić iz NSZ je istakla da 30 odsto starijih...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.