Izvor: Blic, 21.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na izbore, dosta je zamajavanja

Novi, možda poslednji u nizu principa o formiranju nove vlade nosi egzotičan naziv - dža ili bu. Naime, na sledećem sastanku DS, DSS i G17 plus, koji bi trebalo da bude održan do kraja ove nedelje, moraće da bude saopšteno ime mandatara za sastavljanje nove vlade ili DSS neće učestvovati u daljim pregovorima - bio je ultimatum kojim je okončan jučerašnji sastanak timova ove tri stranke.

Iako bi se očekivalo da je DSS predložio Vojislava Koštunicu za novog premijera, to se >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nije dogodilo. Pregovarači te stranke su jednostavno odbacili Božidara Đelića kao mandatara i odbili da se izjasne o svom kandidatu, iako su postavili ultimatum da mandatar mora biti izabran.

Jedan od učesnika sastanka za „Blic" kaže da u DSS očekuju da Tadić uvidi da ima samo dve opcije - ili da DS predloži drugog mandatara ili da nekoj drugoj stranci ponudi da sastavi vladu.

- U suštini, oni bi da Tadić mandat ponudi DSS, pa da oni tada istaknu Koštunicu - kaže naš sagovornik.

G17 plus je juče predložio da se održi sastanak koji bi sazvao predsednik Srbije Boris Tadić, a na kojem bi učestvovali lideri tri stranke i šefovi pregovaračkih timova.

Da bi se došlo do imena mandatara već sinoć su vođeni neformalni pregovori kabineta Tadića i Koštunice, a narednih dana trebalo bi da usledi i njihov direktan kontakt pre ranije pomenutog sastanka.

Predsednik G17 plus Mlađan Dinkić istakao da je da ta stranka smatra da se, pošto nije bilo dogovora oko imena mandatara, mora održati još jedan, poslednji sastanak, koji bi trebalo da sazove predsednik Srbije Boris Tadić, koji i daje mandat za sastav vlade.

- Taj sastanak treba da bude ili dža ili bu - rekao je Dinkić.

Na jučerašnjem sastanku, potpredsednik DS Dragan Šutanovac je insistirao na nultom principu i raskidu koalicija DSS i G17 plus sa radikalima i socijalistima. Od potpredsednika DSS Dragana Jočića dobio je samo odgovor da DSS „nema ništa protiv saradnje sa svim strankama koje poštuju demokratska pravila igre i učestvuju na izborima".

Rat mapama

Sva tri tima su potom na sto iznela mape na kojima su jedni drugima ukazivali ko je gde sa socijalistima, radikalima ili PSS Bogoljuba Karića. Domaćin sastanka Mlađan Dinkić potom je prekinuo raspravu predlogom o dogovoru oko mandatara. Demokrate su istakle Đelića, na šta je Jočić samo odgovorio da oni principijelno ne podržavaju Đelića jer DS ne može da ima predsednika i premijera. Takođe je dodao da nemaju nameru da učestvuju na sastancima ukoliko se ne dogovori da neko drugi bude mandatar.

Iako su pokušavali da budu konstruktivni, potpredsednik DSS Vladeta Janković i predsednik Političkog saveta DS Dragoljub Mićunović nisu uspeli da mnogo utiču na ostale pregovarače. Posle sastanka, njih dvojica su ostali u hodniku prostorija G17 plus i bilo je očito da je Janković nezadovoljan ishodom sastanka. On inače važi za mekšu struju u DSS, koja je spremna na kompromis, a kojoj pripada i Aleksandar Popović. Upućeni tvrde da nastup DSS na trojnom sastanku samo potvrđuje tezu da tom strankom upravlja tvrda struja koju predvode Aleksandar Nikitović i Dragan Jočić.

Uprkos insistiranju ostalih pregovarača, Jočić se nije izjašnjavao o kandidatu, što je iznenadilo Dinkića koji je očekivao da počne da se raspravlja o podršci Koštunici. U želji da se, ipak, o nečemu postigne dogovor, počela je rasprava o privremenom finansiranju budžeta i svi su prihvatili ideju da se na sednici Skupštine Srbije izmeni postojeći Zakon o budžetskom sistemu. Dok je Dinkić predlagao da se privremeno finansiranje produži za mesec dana, tačnije do 31. aprila, zamenik predsednika DS Dušan Petrović je predložio da ta vrsta finansiranja traje narednih šest meseci.

Demokrate su predložile i formiranje saveta za nacionalnu bezbednost u kojem bi bili i predsednik države, premijer i ministri koji su po svojoj funkciji odgovorni za završetak saradnje sa Haškim tribunalom.

niko ne popušta

Posle sastanka, zamenik predsednika DS Dušan Petrović je ponovio da je Božidar Đelić kandidat ove stranke za mandatara i da se na današnjem sastanku nije pojavilo nijedno drugo ime.

- Ne mogu u ovom trenutku da kažem da Đelić može da okupi 126 poslanika, ali smo uvereni da, poštujući podršku građana Srbije jasnoj evropskoj orijentaciji, treba da dobijemo vladu na čijem će čelu biti Đelić - naglasio je Petrović i istakao da je „uprkos svemu optimista". On je najavio da će DS u što kraćem roku organizovati sastanak na kojem bi trebalo da se utvrdi da li su stranke u prilici da prevaziđu razlike.

Da DSS interesuje samo mesto mandatara potvrđuje i izjava Jočića koji je naveo da je koalicija DSS-NS na sastanak došla sa ciljem da se utvrdi ko će biti mandatar, a to nije urađeno.

- DS ne prihvata šesti princip podele odgovornosti, tako da koalicija pod takvim uslovima ne može da prihvati takvog mandatara. Ne može se rešavati parče, već celina. Pod ovakvim uslovima, Đelića odbacujemo - naglasio je Jočić.

Jočić je ostavio mogućnost da se na sledećem, poslednjem sastanku vidi da li postoji dogovor o podeli odgovornosti.

- Nismo izlazili sa imenom mandatara zato što nećemo da licitiramo sa imenom pre nego se utvrde odnosi. Imamo šansu da se dogovorimo, ali ne da se dogovaramo u nedogled - rekao je Jočić i na pitanje da li za DSS važi odnos „šesti princip ili izbori" odgovorio: „Konsenzus ili izbori".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.