Na ivici incidenta u Dobrovoljačkoj

Izvor: B92, 03.Maj.2012, 09:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na ivici incidenta u Dobrovoljačkoj

Sarajevo -- Povicima "Ubice" u Sarajevu su dočekani članovi porodica i delegacija RS koji su odavali počast vojnicima JNA, poginulim pre 20 godina u Dobrovoljačkoj ulici.

U isto vreme i na istom mestu predstavnici boračkih organizacija Bosne i Hercegovine odali su počast pripadnicima tadašnje bosanske armije koji su poginuli u sukobu s pripadnicima jugoslovenske vojske.

Delegacija Republike Srpske, bila je predvođena ministrom rada i boračko-invalidske zaštite Petrom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Đokićem. Oni su polaganjem cveća odali počast stradalim pripadnicima JNA koji su poginuli pre 20 godina u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Skupu od stotinak osoba prisustvovali su i članovi porodica ubijenih vojnika JNA, uz jako policijsko obezbeđenje MUP-a Kantona Sarajevo.

BiH koji su poginuli u sukobu s pripadnicima JNA, na početku rata u Sarajevu.

Delegacija iz RS je na mostu Drvenija u Dobrovoljačkoj ulici dočekana povicima "Ubice, ubice...", a skandiralo je par desetina građana Sarajeva koji su dobacivali: "Zašto ste došli ovde? Vi ste nam ubili decu".

"Ovo je više strašno, 20 godina... Gde je taj svet. Gde je sjet što su ovo napravili. Oni idu sa svojim zastavama preko naše republike. Sve mi je ostalo u Dobrovoljačkoj", kazala je jedna od učesnica povorke iz RS.

Nedaleko od njih, razdvojeni policijom stajali su i dobacivali psovke i uvrede demobilisani pripadnici Armije BiH i "zelenih beretki".

I današnji dan je pokazao da se karakter događaja s početka maja i dalje sasvim suprotno tumači u dva entiteta u BiH, a iznose se i različiti podaci o broju žrtava u Dobrovoljačkoj – od 6, koliko stoji u sudskim dokumentima, do 42, koliko tvrde zvaničnici Republike Srpske.

Tokom jučerašnje duhovne akademije u RS ponovo je iznesen stav da je reč o teškom zločinu nad vojnicima JNA za koji još niko nije odgovarao. Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Petar Đokić rekao je da su upravo sarajevski zločini, izvedeni nad vojnicima JNA, "bili podstrekači i potpaljivači rata u BiH, dok oni koji su odgovorni za te zločine to žele da potisnu".

S druge strane, u BiH se, kao i ranijih godina, prvi dani maja obeležavaju uz dijametralno suprotne ocene. Dok se u RS pod zbivanjima u Dobrovoljačkoj podrazumevaju događaji 2. maja na Skenderiji i 3. maja u toj ulici, a mediji kao slike zločina prikazuju borbe sa Skenderije dan pre Dobrovoljačke, građani Sarajeva ta dva događaja posmatraju sasvom odvojeno.

Tako je u sredu nizom manifestacija obeležen 2. maj kao dan sećanja na veliku pobedu MUP-a i teritorijalne odbrane BiH nad jedinicama JNA, koje su tog dana oklopnim vozilima krenule da osvoje Predsedništvo priznate i suverene Bosne i Hercegovine i da preseku grad na dva dela, što bi praktično značilo i kraj svakog otpora.

Visoki funkcioner policije BiH iz tog vremena Ismet Dahić smatra da je zaustavljanje jedinica JNA 2. maja odredilo dalju sudbinu rata.

"To je bio početak jednog mukotrpnog i dugotrajnog procesa opkoljavanja grada Sarajeva i mučenje građana Sarajeva do samog kraja rata", ocenjuje on.

Iako su mediji ranije objavili da će u isto vreme sa okupljanjem udruženja iz RS skup održati i udruženja iz Sarajeva, MUP Kantona Sarajevo nije dobio nikakav zahtev za drugi skup. Očekuje se da će dolazak predstavnika iz RS proteći bez incidenata.

Na današnji dan u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu su prilikom dogovorenog povlačenja pripadnika JNA i komande Druge vojne oblasti, u zasedi koju su postavile paravojne formacije "zelene beretke" i "patriotske lige", kao i Teritorijalna odbrana, ubijena 42 pripadnika JNA, ranjena su 73, a 215 ih je bilo zarobljeno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.