Na italijansko ostrvo Lampeduza stiglo 2.100 migranata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Maj.2021, 10:26

Na italijansko ostrvo Lampeduza stiglo 2.100 migranata

Još nekoliko stotina migranata je stiglo do malog italijanskog ostrva Lampeduza, 200 kilometara udaljenog od Sicilije, pa je broj pristiglih prešao 2.100 u 24 sata, javlja AP.

Italijanski državni radio objavio je da je u nedelju stiglo oko 1.400 ljudi, a nakon toga je stiglo još 635 osoba.

Radio je dodao da su mnogi ljudi spavali na dušecima na otvorenom nakon što je migrantski centar, koji je bio prazan do nedelje, potpuno napunjen.

Nekoliko stotina >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << migranata je prebačeno na prazan brod koji se nalazi pored obale, gde će ostati u karantinu i biti testirani na kovid-19.

Za 24 sata spašeno dve hiljade migranata

U toku noći nastavljeno je spašavanje migranata iz mora, u blizini italijanske obale.

Kako prenosi Ansa, samo u toku nedelje hiljade migranata je stiglo na obalu Lampeduze, ostrva najbližeg Africi, zbog čega su lokalne vlasti, zatražile pomoć jer su centri na ostrvu već prenatrpani i migranti se smeštaju na otvorenom.

Novi masovni dolasci migranata izazvali su polemiku među političkim liderima i strankama, pa je tako lider stranke "Liga" Mateo Salvini optužio vlasti da vode previše blagu politiku i da su širom otvorile vrata migrantima.

List "Il Fato kotidijano" podseća da je u toku proces Salviniju koji je, u vreme dok je bio ministar unutrašnjih poslova, pokušao da reši problem ilegalnih migranata tako što im je zabranio pristajanje u italijanske luke.

Centralna vlada premijera Marija Dragi, kako izveštava list, traže od EU da primeni postojeći dogovor o raspodeli novih migranata u svim zemljama članicama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.