Na gorivu utajili 7 milijardi

Izvor: B92, 29.Maj.2012, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na gorivu utajili 7 milijardi

Beograd -- Šverceri goriva oštetili državu jer su lož-ulje, na koje se ne plaća akciza, prodavali kao dizel, piše Kurir.

Šverceri goriva oštetili su prošle godine državu za sedam milijardi dinara neplaćenih poreza, saznaje Kurir. Trgovci su lož-ulje, na koje se ne plaća akciza od 37 dinara, prodavali kao dizel, na koji se akciza plaća. Oba goriva imaju isti sastav.

"Za grejanje je prosečno godišnje potrebno oko 60.000 tona lož-ulja, a prošle godine je potrošeno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 195.000 tona. Najveći deo razlike od oko 135.000 tona, ili 158 miliona litara, potrošen je kao dizel za automobile i traktore", navodi sagovornik "Kurira" iz naftaških krugova.

Računicu je potvrdila i Milica Bisić, profesorka javnih finansija i fiskalne politike.

"Na osnovu potrošnje lož-ulja pre i posle ukidanja akcize u avgustu prošle godine može se proceniti da su gubici za budžet od tog meseca do kraja godine bili sedam milijardi dinara na ime neplaćenih akciza i PDV", kaže ona.

Država je ukinula akcizu na lož-ulje iz uvoza kako bi ga izjednačila sa istim derivatom iz domaće proizvodnje, ali to su iskoristili šverceri. Pre nekoliko dana akciza je vraćena.

Osim budžeta, oštećeni su i vozači. Nedavno su dva auto-prevoznika platila visoke kazne, jedan čak više od 20.000 evra, jer su im Nemci i Makedonci umesto dizela u rezervoaru našli lož-ulje, što nije dozvoljeno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.