Na buvljak i po sir

Izvor: RTS, 24.Feb.2013, 00:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na buvljak i po sir

Šverc cveta u Bačkoj, a nelojalna konkurencija zatvara male radnje. Roba iz Mađarske nelegalno se prodaje po buvljacima i kućama, a država ostaje bez prihoda od carine, PDV-a, akciza i poreza na zarade.

Na severu Vojvodine cveta šverc, a legalni trgovci propadaju. Roba se nelegalno prodaje po buvljacima i kućama, a država ostaje bez prihoda od carine, PDV-a, akciza i poreza na zarade. Iz Unije poslodavaca upozoravaju da, ukoliko država hitno ne reaguje, postoji opasnost >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da svaka druga mala radnja u Bačkoj uskoro bude zatvorena.

Na samo petnaestak kilometara od graničnog prelaza sa Mađarskom, nalazi se subotički buvljak. Kako je roba u Mađarskoj znatno jeftinija, sivim kanalima brzo završava na pijacama i buvljacima s druge strane granice. Trapist i dimljena kobasica na tezgama koštaju po 400 dinara, a u radnjama dvostruko više. Čokolada je tamo 70, a u radnji 120 dinara. 

U malu radnju Zorana Jurića u Subotici dugo niko nije ušao. Kaže, pazari su mizerni, jer mušterije sve veće kupovine obavljaju na pijacama i buvljacima.

Jurić kaže da je nedavno morao da otpusti jednog zaposlenog. "Ako se ovako nastavi bukvalno ću morati da stavim ključ u bravu. Nemamo nikakvih načina da se izborimo sa nelojalnom konkurencijom pošto cenovno nikako ne možemo da pariramo njima", kaže Jurić.

Imre Berenji, takođe vlasnik jedne male radnje iz Čantavira, kaže da legalno radi i da jedva opstaje u poslu.

"Na ime PDV-a što plaćam svake godine državi, mogao sam da izgradim jednu kuću u svom mestu. Država me uopšte ne štiti, zato što svaka ulica ima neku nelegalnu prodavnicu ili postoji šupa odakle prodaju mađarsku robu", priča Berenji.

Šverceri imaju višestruku korist od mahom prehrambenih proizvoda koje donose iz Mađarske.

Saša Preradović iz Unije poslodavaca Srbije kaže da robu kupljenu u Mađarskoj prijavljuju na izlasku iz Mađarske gde dobiju povrat poreza od 27 odsto.

"Nelegalnim kanalima tu robu unose u Srbiju i ta roba je u startu 40 do 50 odsto jeftinija nego u našim prodavnicama", kaže Preradović.

U Republičkoj tržišnoj inspekciji znaju za problem. Kažu, slično je na teritoriji cele Srbije.

Načelnik Republičke tržišne inspekcije Goran Macura kaže da će probati da reše problem u koordinaciji sa lokalnom samoupravom, sa njihovim inspekcijama, a takođe i sa drugim inspekcijama koje su zadužene za borbu protiv sive ekonomije.

Zbog pada standarda, teških uslova poslovanja i nelojalne konkurencije, prošle godine u Subotici zatvorena je svaka deseta mala radnja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.