Na aukciji model Pikasove skuplture iz Čikaga

Izvor: Blic, 03.Okt.2013, 10:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na aukciji model Pikasove skuplture iz Čikaga

Model čuvene skulpture Pabla Pikasa koja je postavljena u centru Čikaga, biće ponuđen na aukciji idućeg meseca, a aukcijska kuća Kristi (Ćristie’s) procenjuje da će se za delo dobiti između 25 i 35 miliona dolara.

Pikaso je uradio skulpturu nazvanu “Tete” između 1962. i 1964 godine. Odlivak od gvožđa i lima koji će biti na aukciji 4. novembra u Njujorku je veličine 11 sa 69 centimetra. Kasnije je na osnovu tog modela napravljena skuplturu od kovanog gvožđa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << visoka 20 metara, koja je otkrivena 15. avgusta 1967. na trgu u centru Čikaga.

To Pikasovo delo jedna je od tamošnjih glavnih turističkih atrakcija.

Kristi navodi da je Pikaso za sebe sačuvao uzorak za skuplturu koji će biti ponuđen na aukciji, au Čikago poslao duplikat na osnovu kojeg je napravljena velika skupltura. Španski umetnik je poklonio duplikat Umetničkom institutu u Čikagu, koji je ove godine održao izložbu “Pikaso i Čikago”.

Pikasovo delo koje se prodaje je iz kolekcije prodavca umetninama Jana Krugiera. Krugier je umro 2008. godine. Model skulpture je dobio od Pikasove unuke Marine Pikaso.

Krugier je predstavljao mnoge velike umetnike, navela je aukcijska kuća Kristi i dodala da je postao vodeći diler Pikasovih dela.

Na aukciji će takođe biti i dela umetnika Žan-Mišela Baskija, Pola Sezana, Vasilija Kandinskog, Anrija Matisa, Džordžije O’kif i Anrija Rusoa.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Na aukciji model Pikasove skuplture iz Čikaga

Izvor: Beta, 03.Okt.2013

ČIKAGO, 3. novembra 2013. (Beta-AP) - Model čuvene skulpture Pabla Pikasa koja je postavljena u centru Čikaga, biće ponudjen na aukciji idućeg meseca, a aukcijska kuća Kristi procenjuje da će se za delo dobiti .

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.