Na Sretenje dva neradna dana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Feb.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Sretenje dva neradna dana

BEOGRAD - Ponedeljak 16. februar biće neradan dan pošto je ove godine 15. februar, Sretenje, kada se slavi Dan državnosti Srbije pada u nedelju, saopštilo je Ministarstvo rada i socijalne politike Srbije.

Zakonom o državnim praznicima propisano je da ukoliko jedan od dana kada se praznuje državni praznik Srbije padne u nedelju ne radi se prvog narednog radnog dana, navedeno je u saopštenju.

Na ovaj dan ne rade državni i drugi organi, privredna društva i drugi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << oblici organizovanja za obavljanje delatnosti ili usluga.

Dan državnosti Srbije obeležava se u znak sećanja na 15. februar 1804. godine, kada je na verski praznik Sretenje u Orašcu, pod vođstvom Đorđa Petrovića Karađorđa, počeo Prvi srpski ustanak, borba za oslobođenje od viševekovnog robovanja pod Turcima.

Na isti dan 1835, na Velikoj narodnoj skupštini u Kragujevcu proglašen je prvi Ustav Srbije poznat kao Sretenjski ustav, koji je označio i početak savremene srpske državnosti.

Sretenje je za Dan državnosti Srbije proglašeno 10. jula 2001.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.