Na Paliluli otvoren Centar za medijaciju

Izvor: Blic, 19.Okt.2011, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Paliluli otvoren Centar za medijaciju

U zgradi Opštine Palilula (Takovska 12) danas je otvoreno Odeljenje Centra za medijaciju, odnosno posredovanje u vansudskom, mirnom rešavanju sporova.

Na ovom mestu posredovanje u medijaciji imaće priliku da ostvare prevashodno žitelji Palilule, ali i svi zainteresovani Beograđani. Osnovna ideja ovog postupka je da stranke u sporu zajednički, i uz pomoć medijatora, dođu do zadovoljavajućeg rešenja za sve strane.

- Medijacijom ćemo se baviti na dva načina: >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u ulozi stranke učesnice, s obzirom na to da imamo veliki broj sporova sa fizičkim i pravnim licima, a drugo naše angažovanje biće u ulozi medijatora. Prva stvar kojom ćemo se baviti je medijacija po pitanju stotinak stambenih sporova, koje želimo da rešimo što je moguće pre i u opštu korist, našu i građana. Probaćemo da rešimo komšijske svađe ili svađe pravnih ili fizičkih lica, kojih je jako puno. Prioritet će imati svakako stanovnici Palilule, ali smo otvoreni za medijacije za sve stanovnike grada Beograda - rekao je predsednik Opštine Palilula Danilo Bašić.

Direktorka Centra za medijacuju Ksenija Maksić istakla je da je medijacija nov postupak u našem pravosudnom sistemu, koji omogućava građanima i pravnim licima da brzo, efikasno i ekonomično rešavaju sporove, koji bilo da su u sudu ili da još nije pokrenut sudski postupak.

- Pored toga što rasterećuje pravosudni sistem, građanima se pruža mogućnost da vrlo efikasno i ugodno reše sporne odnose, i izbegnu duge i skupe sudske sporove - rekla je Maksićeva.

Prijavljivanje građana za postupak medijacije i zakazivanje termina obavlja se preko brojeva telefona 3287-296, 3287-297, 3287-298 ili e-mail adrese office@medijacija.rs.

Prva medijacija obavljena danas u prostoru novog Odeljenja je potrošački spor. Ovu vrstu medijacija Centar trenutno radi besplatno, jer u saradnji sa Ministarstvom trgovine potpomaže implementaciju Zakona o zaštiti potrošača.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.