Na Novom Zelandu farbaju galebove da bi sačuvali živote

Izvor: B92, 09.Sep.2019, 21:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Novom Zelandu farbaju galebove da bi sačuvali živote

Na Novom Zelandu farbaju galebove zbog bezbednosnih mera na aerodromu.

Na aerodromu Elington na Novom Zelandu sprovodi se eksperiment u kome galebove farbaju prehrambenom bojom kako bi pomogli pilotima da izbegnu udare u jata ptica.

Galebovi sa crnim leđima su postali veliki problem na Novom Zelandu, pa je odlučeno da se deponije oko aerodroma stave pod prismotru kako bi se utvrdilo gde se hrane i gde ih ima najviše.

Radnici su tokom tog procesa koji je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << počeo prošle godine, ptice bojili narandžastom, zelenom i plavom bojom.

Boja se ispira posle nekoliko nedelja i ptice se unapred pripremaju za to, jer ih prskaju vodom u okviru programa kojim rukovodi Velington, Hat Siti, saveta Porirua, univerziteta Viktorija i Odeljenja za zaštitu.

Javnost je na taj način preko sajta aerodroma mogla da prati obeležene galebove.

Portparol aerodroma Greg Tomas rekao je da je operacija uspela i da mu nije čudno što većina ptica dolazi sa deponije u južnom Landfilu.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Na Novom Zelandu farbaju galebove da bi sačuvali živote

Izvor: Radio 021, 09.Sep.2019

Na Novom Zelandu farbaju galebove zbog bezbednosnih mera na aerodromu...Amada44/ Wikimedia CommonsGaleb sa crnim krilima..Na aerodromu Elington na Novom Zelandu sprovodi se eksperiment u kome galebove farbaju prehrambenom bojom, kako bi se izborili s rizikom od udara jata ptica...Galebovi sa crnim leđima...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.