Na Mokroj gori završava se Kustendorf

Izvor: RTS, 16.Jan.2019, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Mokroj gori završava se Kustendorf

Na Mećavniku, u Mokroj Gori, večeras se završava XII Kustendorf - međunarodni filmski i muzički festival, koji je i ove godine okupio autore iz čitavog sveta. Najbolji među njima, sa Mećavnika će se vratiti sa festivalskim nagradama - zlatnim, srebrnim i bronzanim jajetom, ali je dobitak zajednički - u dragocenim susretima tvoraca, producenata, glumaca, talenata - mladih i renomiranih filsmkih autora.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Kustendorf je mesto gde se, uz takmičarski program - u kome je ove godine prikazan 21 film domaćih i inostranih autora, uživa i u retrospektivama velikana, upoznaju novi autori i koncepti,a na ulicama Drvengrada i festivalskim radionicama, sreću svetske zvezde poput Meta Dilana. Kustendorf je festival koji slavi umetnost.
 
"Film je, na žalost, samo individualno ostao umjetnost, on je u toj masovnoj proizvodnji koja je počela prije dvadeset godina, zapravo, izgubio taj epitet, međutim, postoje umjetnici, koji još uvjek prave filmove i mi, zapravo, ovdje pokušavamo da, na najbolji mogući način, plasiramo ideju da je to umjetnost", kaže Emir Kusturica, reditelj i osnivač „Kustendorfa".
Koncipiran kao protivteža svakoj komercijalizaciji, Kustendorf spaja one koji tragaju za kvalitetom: već uspešne i one koji teže uspehu, pred mladima koji dolaze iz čitavog sveta, o svojim filmovima, na Mećavniku svedoče najbolji autori, producenti, glumaci...
"Kustendorf je baš i poznat i uspešan što je i oslobođen glamura i oslobođen svih tih nekih parazita umetnosti, nego je zaista festival o onome o čemu i treba da bude - o komunikaciji, o susretu i o umetnosti, o onome što treba da bude i što je pravo, prirodno", navodi Miloš Biković, glumac.
Festival, već potvrđen kao jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija u Srbiji, u Mokroj Gori je stvorio čudo u Drvengradu, na Mećavniku - planetarno poznatom kao gradu pod čijim se krovovima razmotavaju izuzetne i vredne "pokretne slike".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.