Na Mokranjčevim danima Radio Beograd, hor i simfonijski orkestar RTS-a

Izvor: RTS, 17.Sep.2018, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Mokranjčevim danima Radio Beograd, hor i simfonijski orkestar RTS-a

"Mokranjčevi dani" misijom koju pronose duže od pola veka, pre svega na promovisanju dela Stevana Mokranjca i horskog pevanja, prerasli su u festival po kome se prepoznaje kulturna scena Srbije. Preko hiljadu učesnika, muzičara, slikara, književnika, predstaviće se od 15. do 21. septembra negotinskoj publici i gostima iz zemlje i inostranstva, poznavaocima i poštovaocima opusa našeg najpoznatijeg muzičkog stvaraoca. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Najpopularnija Mokranjčeva dela su svakako Rukoveti- petnaest spletova pesama sa folklornim motivima Srbije i Balkana. Šesta rukovet je za domaćine posebna jer se odnosi na vreme kada je Hajduk Veljko branio Negotinsku krajinu od Turaka.

"Mokranjac je tu, svoju šestu rukovet premijerno izveo upravo ovde u svom rodnom gradu. Ovo je fotografija nakon izvođenja koncerta i to 1892. godine kada je otvoren spomenik na mestu pogibije hajduk Veljka Petrovića. I od tada se šesta rukovet smatra svojevrsnom himnom našega grada tako da svako otvaranje festivala Mokranjčevi dani počinje upravo tom našom Negotinskom himnom", objašnjava Vesna Janjić, muzejski vodič.
U rodnoj kući Stevana Mokranjca, adaptiranoj u muzej osim nota, pregršt zapisa i ličnih predmeta. Portreti kompozitora i njegove supruge Marije, klavir, pokloni Beogradskog pevačkog društva kojim je dirigovao.
Lira i svetionik sa urezanim imenima kompozicija, koje se tokom festivala pevaju svuda u koncertnim dvoranama, na trgovima.
Za statuetu Stevana Mokranjca i samostalni koncert na sledećem festivalu , natpevavaju se horovi iz Bugarske, Albanije, Srbije i Slovenije.

"Srpski melos je nešto drugačiji od Slovenačkog pa smo se malo više potrudili. Ali prijalo nam je izvođenje sa više ritma i dinamike, jer smo pevali Mokranjčevu Drugu rukovet", kaže Katarina Trček Marušič, dirigent hora KUD Jevnica, Slovenija.
A u sasvim drugom ambijentu, u porti crkve Svete Trojice u Mokranju, mestu kompozitorovog porekla Drugi program Radio Beograda obeležio je 60. godišnjicu postojanja.
"A u okviru Radionice zvuka, prema istoimenoj seriji Dramskog programa Radio Beograda biće predstavljena dva radiofonska dela - Veliki kamen Ivane Stefanovića i Studenica - Dveri Svetog Save Tanja Radojević Susa", navodi Dragana Marinković, urednica emisije "Od zlata jabuka".
U petak, završne večeri, dodelu priznanja 53. Mokranjčevih dana uveličaće hor i simfonijski orkestar Radio-televizije Srbije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.