Izvor: B92, 17.Maj.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Na Kosovu poštovan zakon"

Hag -- U Hagu tokom dana o istim događajima na dva suđenja - Slobodanu Miloševiću i trojici pripadnika OVK.

Vojska i policija na Kosovu izvršavale su poslove iz svojih nadležnosti, izjavio je na suđenju Slobodanu Miloševiću Obrad Stevanović. Stevanović, koji je u to vreme bio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Srbije, rekao je u nastavku svedočenja u Haškom tribunalu da su vojska i policija radile na osnovu zakona i da su se u nekim slučajevima i preklapale. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"VJ i policija 1997. i 1998. godine su izvršavale zadatke na suzbijanju terorizma na Kosovu, poštujući sistem komandovanja", rekao je ovaj svedok odbrane.

Stevanović je izjavio da je 1998. i 1999. OVK na Kosovu smišljeno izazivala pokrete albanskog stanovništva, napadajući policiju u blizini sela. "Teroristi bi sa oboda sela napadali policijske patrole na putevima i posle kraćeg okršaja odbacivali oružje i mešali se sa meštanima. Zatim bi pokretali civile, plašeći ih da će uslediti represija policije, i tako stvarali medijski utisak o deportacijama i progonima", rekao je penzionisani general Stevanović, dajući iskaz kao svedok odbrane na suđenju Slobodanu Miloševiću,

On je kazao da su albanski ekstremisti znali da će tako biti zaštićeni zato što je policiji bili strogo zabranjeno da otvara vatru na pripadnike OVK ukoliko bi civili bili ugroženi. Stevanović je posvedočio da je OVK primenjivala "mučke napade 'udari i beži'" i da su na meti najčešće bili civili, uključujući i Albance. Navodeći zvanični dokument MUP-a Srbije, svedok je precizirao da je su tokom 1998, od 328 žrtava tih napada, 210 bili građani, a 118 policajci.

Stevanović sutra nastavlja iskaz na suđenju nekadašnjem predsedniku SRJ i Srbije, optuženom za zločine protiv čovečnosti na Kosovu i u Hrvatskoj i genocid u BiH.

Ljimaj:OVK od 1996.

Odbrana trojice pripadnika OVK, optuženih za ratne zločine na Kosovu 1998, otvorena je pred Haškim tribunalom svedočenjem prvooptuženog Fatmira Ljimaja, koji je rekao da se OVK od 1996. pripremala za "oslobodilački rat" posle duge represije srpskih vlasti nad Albancima.

Ljimaj je zajedno sa Isakom Muslijuom i Haradinom Baljajom optužen za ubistvo najmanje 22 albanska i srpska civila, kao i nezakonito pritvaranje i mučenje desetina drugih u logoru Lapušnik kod Glogovca u proleće i leto 1998.

Kao prvi svedok odbrane, Ljimaj je, odgovarajući na pitanja svog branioca Majkla Mensfilda, rekao da je član OVK postao u leto 1996. na poziv Redžepa Selimija. "Glavni cilj OVK tada je bio pripremiti oslobodilački rat za Kosovo kako bi se ostvarila volja naroda Kosova ispoljena na izborima. To je bio proces, a OVK je već preduzimala akcije. Pod pripremom se podrazumevala mobilizacija ljudstva. Smatrao sam da moram ispuniti svoju dužnost prema Republici Kosovo", rekao je Ljimaj.

On je kazao da nije učestvovao u tadašnjim prvim akcijama OVK, odnosno napadima na policijske stanice, o kojima je saznavao iz saopštenja OVK koja su objavljivali mediji. Ljimaj je ispričao i da je u januaru 1997. usledila opsežna akcija policije Srbije tokom koje je uhapšeno "više od 100" Albanaca, a trojica su ubijena zbog sumnje da pripadaju OVK.

"I moje ime je bilo na spisku za hapšenje, ali srećom nisam bio kod kuće. Policija je opkolila i pretresla moju kuću i uhapsila mog oca i brata Demira koji je tek stigao iz Prištine", posvedočio je on. Po njegovim rečima, Demir je zatim osuđen na osam godina zatvora, a na slobodu je pušten tek 2001. godine, a tokom služenja kazne je "mučen elektro-šokovima, uskraćivana mu je hrana i prebijan je".

Ljimaj je rekao i da je njegov brat preživeo "masakr" desetina albanskih zatvorenika koji su počinili srpski policajci u zatvoru Dubrava kod Istoka u maju 1999. Taj događaj navodi se i u optužnici protiv Slobodana Miloševića, koji u svoju odbranu tvrdi da je stotinak osuđenih Albanaca poginulo od bombi NATO.

Ljimaj je izjavio da je, izbegavši hapšenje, otišao prvo u Albaniju, a zatim u Švajcarsku, gde je dobio politički azil i sakupljao novac i političku podršku za OVK. To je, kako je rekao, radio do povratka na Kosovo u proleće 1998. kada se i aktivno uključio u dejstva OVK na terenu. Neposredan povod za tu odluku bilo je ubistvo jednog od lidera OVK Adema Jašarija i članova njegove porodice u selu Donji Prekaz u martu te godine, kazao je Ljimaj. Svedočenje Ljimaja biće nastavljeno sutra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.