Izvor: Glas javnosti, 15.Dec.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Kosovu postoje tri pravna sistema

PRIŠTINA - Na Kosovu se istovremeno primenjuju tri pravna sistema, iako je jedan od glavnih kosovskih izazova vladavina prava, piše prištinski dnevni list Koha Ditore.

List je naveo da se na Kosovu primenjuju zakoni koje je odobrila Skupština Kosova tokom proteklih godina, uredbe Unmika i neki zakoni bivše Jugoslavije.

Zvaničnici i pravni eksperti žale se da to sve stvara haos i velike poteškoće u radu institucija odgovornih za vladavinu prava.

Koha Ditore >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << navodi da nijedna od državnih institucija nema ni bazu podataka za zakone koje se sada primenjuju.

U Skupštini i u vladi Kosova rekli su da imaju samo listu od 207 zakona koje je odobrila Skupština Kosova.

Direktor Sekretarijata Sudskog veća Kosova Halit Muharemi kazao je da takva situacija stvara mnoge poteškoće o funkcionisanju pravnog sistema.

On nije mogao da precizira koliko će vremena biti potrebno Kosovu da potpuno zameni odredbe Unmika i zakone bivše Jugoslavije sa zakonima Skupštine Kosova.

Ministarka pravde Nekibe Kelmendi rekla je da je formirana vladina komisija koja treba da identifikuje odredbe Unmika koje se sprovode, kako bi se pripremili zakoni koji će te odredbe zameniti.

Kelmendijeva je navela da Kosovo ima problem sa primenom zakona.

“Ima slučajeva kada se neki zakoni ne primenjuju jer još nisu odobreni podzakonski akti ili nisu formirani drugi neophodni mehanizmi za sprovođenje zakona”, rekla je Kelmendijeva.

A neznam sto vas to gospodjo cudi u nepostojecoj drzavi ne postoji postojeci zakon to i deca znaju kod nas u Srbiji.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.