Na Kosovu izdati prvi pasoši

Izvor: Southeast European Times, 01.Avg.2008, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Kosovu izdati prvi pasoši

Kosovske vlasti izdale su u sredu (30. jula) prvi pasoš svoje mlade države. Nosioci tih pasoša mogu da putuju u zemlje koje priznaju nezavisnost Kosova, kao i u Makedoniju i Crnu Goru.

31/07/2008

Linda Karadaku za Southeast European Times iz Prištine -- 31/07/08

Mlada Kosovka dobila je u sredu (30. jula) prvi pasoš koji je izdala mlada vlast u Prištini. Teuta Begoli dobila je prvi od oko 400 kosovskih pasoša koje će vlada izdati ove nedelje, a kojima >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << će biti zamenjeni putni dokumenti UNMIK-a. Premijer Hašim Tači uručio je pasoš u sredu, rekavši da građani Kosova sada imaju "sopstveni identitet".

"Ovo je nova faza za Kosovo", rekao je on, nazivajući 30. jul istorijskim danom za narod Kosova i okončanje procesa izgradnje države.

Veliki broj građana Kosova podneo je zahteve za pasoše, a očekuje se da će se proces nastaviti velikom brzinom.

Vlasti su predstavile pasoše 14. marta. Na svim novim pasošima, koji imaju četiri klase, nalaz se grb Republike Kosovo. Oni sadrže informacije na albanskom, engleskom i srpskom. Proizvodi ih kompanija Gizeke & Devrijen GmbH iz nemačkog grada Lajpciga.

Državljani Kosova sa tim dokumentima sada mogu da putuju u države koje priznaju nezavisnost Kosova, kao i u Makedoniju i Crnu Goru.

UNMIK, koji je upravljao Kosovom skoro deset godina, saopštio je prošle nedelje da je odlučio da prestane sa izdavanjem putnih dokumenata na koja su se građani Kosova oslanjali od kraja rata. Kosovski pasoš važi deset godina za osobe starosne dobi preko 18 godina. Za decu je rok važenja pasoša kraći. Pasoš je u skladu sa evropskim bezbednosnim standardima.

Ilber, 40-godišnji stanovnik Prištine, kaže da mu dobijanje pasoša Kosova puno znači. "To je kao da imate stvarni, konkretan znak nezavisnosti i državnosti Kosova", kaže on.

Kosovski Albanci imali su poteškoće da putuju u inostranstvo od okončanja rata, tokom kojeg su srpske snage proterale skoro milion Albanaca sa Kosova i lišile ih njihovih ličnih dokumenata. Kosovski Srbi nisu zamenili svoje srpske pasoše za putna dokumenta UNMIK-a, a kosovski zakon im omogućava da imaju dvojno državljanstvo.

Beograd je jasno ukazao da neće prihvatiti nove kosovske pasoše. Srbija i dalje smatra Kosovo svojom teritorijom.

Srpsko ministarstvo unutrašnjih poslova neće priznati kosovske pečate na pasošima ljudi koji putuju u Srbiju sa Kosova. Srpski graničari moraju da povuku liniju preko takvog pečata na pasošima stranaca ako pokušaju da putuju sa Kosova u Srbiju, izvestila je beogradska novinska agencija Beta. Oni takođe moraju da udare granični pečat Republike Srbije pored prekriženog kosovskog pečata.

Kosovo je dobilo diplomatsko priznanje 43 zemlje od kada je proglasilo nezavisnost 17. februara i trudi se da poveća taj broj.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.