Na KiM još 28 zaraženih koronavirusom

Izvor: B92, 11.Jun.2020, 22:15

Na KiM još 28 zaraženih koronavirusom

U laboratoriji Nacionalnog instituta javnog zdravstva na Kososvudanas je testirano ukupno 228 uzoraka uzetih sa Klinike za infektivne bolesti.

Potvrđeno je 28 slučajeva, čime je ukupan broj zaraženih porastao na 1.326 osoba.

U poslednjoj nedelji pozitivni slučajevi su otkriveni među zaposlenima u organizacijama kao što su Pošta Kosova, Kosovska elektroenergetska korporacija, Elektroprenos, Umetnička galerija, bankarske i zdravstvene ustanove.

Istovremeno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je danas negativno na korona virus bilo 8 pacijenata, čime je se broj izlečenih popeo 921.

Ukupno je umrla 31 osoba koja je, pored kovid19, imala i druge hronične bolesti, dok je trenutno aktivno zaraženo 374 pacijenata.

Inače, od 8 februara do danas u Laboratorij NIJZ testirano je ukupno 17.707 osoba za koje se sumnja da su zaražene virusom SARS-CoV-2.

Medju danas otkrivenim slučajevima pozitvnih na kovid19 njih 9 je iz Prištine, 7 iz Vučitrna, 3 iz Kosova Polja, po 2 iz Orahovca i Podujeva, kao i po jedan slučaj iz Lipljana, Gnjilana, Peći, Mamuše i Djakovice.

U saopštenju NIJZ se ističe da su ublažavanje mera pratili novi slučajevi kovid-19, povećavajući rizik od novih epidemija u nekim kosovskim opštinama.

Nepažnja nekih građana tokom ovih aktivnosti može povećati rizik od širenja infekcije dok je virus SARS-COV-2 prisutan i na taj način zdravstveni sistem može biti preopterećen nepredviđenim posledicama koja mogu ugroziti život građana.

"Apelujemo na građane, preduzeća, gastronomiju, da strogo poštuju fizičku distancu, upotrebu maski, dezinfekciju i ventilaciju prostorija, sprečavajući eventualno širenje zaraze i izbegavajući širenje u zatvorenim prostorima. Agencija za hranu Kosova, sanitarni inspektorati i opštinske inspekcije moraju da primene Zakon o inspektoratu i Zakon o sprečavanju zaraznih bolesti i da preuzmu odgovornost u slučaju neuspele primene preporuka Nacionalnog instituta", kaže se u saopštenju i dodaje da niko nema pravo da rizikuje živote svoje rodbine, starih i ljudi sa hroničnim bolestima zbog nepažnje i nepridržavanja preporuka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.