Na Kelebiji šestoro migranata, u bazi 150 vojnika

Izvor: B92, 10.Feb.2017, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Kelebiji šestoro migranata, u bazi 150 vojnika

Mađarska vojska izgradila je vojnu bazu u blizini graničnog prelaza sa Srbijom na Kelebiji i planiraju da do proleća izgrade još tri vojne baze.

Mađarsku granicu je, u prethodnih godinu dana, čuvalo više od 15.000 vojnika.

Na srpskoj strani, kod graničnog prelaza Kelebija, i dalje postoji punkt za migrante, u koji dolaze iz kampa u Subotici.

Ovde na Kelebiji trenutno je svega šestoro migranata. Oni čekaju dozvolu da pređu na mađarsku teritoriju. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Trenutno je dozvoljeno da svega petoro ljudi prelazi na svakom prelazu.

Kada ovi migranti dobiju dozvolu, oni će urpavo kroz ovu kapiju preći na mađarsku teritoriju. Za to vreme, mađarsku rganičnu liniju obezbeđuju mađarski vojnici.

Odnedavno, njih 150 smešteno je u vojnoj bazi, jednoj od ukupno planirane tri vojne baze. Iz mađarskog Generalštaba najavljuju, ukoliko bude bilo potrebe, da će udvostručiti broj vojnika.

To će značiti da će u ovakve tri kasarne boraviti 1200 vojnika. Baze se sastoje od ukupno 90 kontejnera, za po četiri osobe.

Opremljeni su grejanjem na struju i klima uređajima. Dok Mađarska nastavlja da vojno utvrđuje 170 kilometara granice sa Srbijom, u Srbiji migranti čekaju. Svakodenvno im pomažu humanitarci. Donose im hranu i tople napitke. Pakete su dobili i migranti u Subotici, nedaleko od kampa.

Niko od njih nije čuo da je mađarska vojska počela da podiže improvizovane kasarne duž granične linije sa Srbijom.

“Nismo čuli da su Mađari napravili kasarne, ali ni ne zanima me. Ako ne pređem legalno, pokušaću sa krijumčarima da pređem”, kaže Ehtijahan iz Pakistana.

“Došao sam iz Pakistana, ovde sam tri meseca. Pokušali smo jednom da pređemo granicu ilegalno, ali nas je mađarska policija vratila. Ne znam koliko ću još ovde biti, ni da li ću i kako uspeti da stignem do Mađarske. Ne znam za te mađarske kasarne, znam samo da je situacija ovde sve gora”, naveo je Hanaslam iz Pakistana.

Podizanje vojnih baza sa mađarske strane moglo bi da bude uvod u potpuno zatvaranje granice sa tom zemljom.

“U suštini potpuno zatvaranje mađarske granice je i očekviano. Trenutni broj migranata koje mađarska prima je deset dnevno, radnim danima, u suštini je veoma malo, ako znamo koji broj migranata se nalazi nateritoriji republike srbije i koji broj migranata pokušava da uđe u našu zemlju. Ono što bi trebalo objasniti migrantima da se vrate u zemlju porekla, da je ruta zatvorena i da ove ljude, grubo rečeno, Evropa neće”, rekao je Ivan Mišković iz Komeserijata za izbeglice.

Kada bi Nemačka jasno rekla da migrante više ne želi, to bi bila i jasna poruka da su granice zatvorene, kažu u Komesarijatu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vojna baza u Kelebiji - čista politika ili nešto drugo?

Izvor: B92, 10.Feb.2017

Zašto je mađarska vojska odlučila da izgradi vojnu bazu u blizini graničnog prelaza sa Srbijom na Kelebiji?..Upućeni tvrde da je tu reč o čistoj politici, ali i o uvertiri za još oštrije mađarske zakone, čije usvajanje tek sledi...Političke igre i predizborna kampanja. To su glavni razlozi...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.