Na Dan železničara Srbije otvoren Sajam železničkih tehnologija u Beogradu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Sep.2021, 12:57

Na Dan železničara Srbije otvoren Sajam železničkih tehnologija u Beogradu

Treći Sajam železničkih tehnologija pod nazivom "Mobilnost jugoistočne Evrope 2021" otvoren je danas u Beogradu, a na njemu će kompanije iz 16 zemalja iz regiona i Evrope predstaviti nove tehnologije u oblasti železnice.

Na otvaranju Sajma govorio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović koji je svim radnicima u železnici čestitao Dan železničara, 15. septembar.

Istakao je da za železnicu idu bolja vremena, jer je ova vlada >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << opredeljena da ulaže u njenu rekonstrukciju i modernizaciju.

Ministar je podsetio da je prva pruga u Srbiji počela da se gradi 1881. godine od Beograda do Niša, a da je završena 1884. godine, te da je železnica, pored vojske, institucija sa najdužom tradicijom.

Podsetio je da je 2021. "Evropska godina železnice", a u ovoj godini, ističe, Srbija će završiti trenutno najvažniji projekat u oblasti železnice, brzu prugu od Beograda do Niša.

Ističe da je to deonica pruge od Beograda do Budimpešte, a ona će, dodaje, biti od velikog značaja za dalji razvoj turizma i industrije dve zemlje.

Momirović je kazao da su u zvršnoj fazi i pregovori oko rekonstrukcije pruge Beograd - Niš, a kasnije i od Niša do Severne Makedonije.

Naglasio je da je cilj da naša železnica bude povezana sa Crnim, Egejskim i Jadranskim morem.

U planu je, kaže ministar, i rekonstrukcija pruge Beograd - Bar, koji je, podseća, u vreme kada je izgrađena bila najveći projekat u zemlji, dok je danas zapuštena.

Ističe da se završava i projekat za rekonstrukciju te pruge.

Momirović je ukazao da železnica u regionu ima i puno problema, a da je najveći zadržavanje na granicama satima.

"Potpuno je besmisleno da mi ulažemo u rekonstrukciju naših pruga, da kupujemo brze vozove, ako dođemo na granicu i tu čekamo sat vremena", rekao je Momirović.

Pored toga, nagalšava, da železnica ne znači samo brže i bolje povezivanje, već i održivu mobilnost, klimatsku neutralnost, energetsku efikasnost i bezbednost.

Kako bi budućnost železnice bila sigurna, kaže Momirović, važno je ulagati u znanje mladih i najavio da će biti uloženo pet miliona evra u Železničku školu.

"Mi sa našim evropskim partnerima planiramo investiciju od pet miliona evra u Železničku školu, pravljenje od nje ne samo lokalne škole koja će praviti železnički kadar, nego koja će biti značajna na regionalnom nivou", rekao je Momirović.

Najavio je da će sutra za tu investiciju biti potpisan memorandum sa Ministarstvom prosvete i jednom evropskom institucijom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.