NVO:Rehabilitovati generala Trifunovića i saradnike

Izvor: S media, 06.Mar.2010, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NVO:Rehabilitovati generala Trifunovića i saradnike

Četiri nevladine organizacije pokrenule su inicijativu da se general Vlado Trifunović i njegovi saradnici pravno, politički i moralno rehabilituju, izjavio je danas direktor Gradjanske inicjative Miljenko Dereta.

General Trifunović osudjen je jer je početkom rata u Hrvatskoj iz opkoljene kasarne u Varaždinu, u operaciji bez borbe i žrtava, izvukao više od 280 vojnika i oficira. U Hrvatskoj je osudjen kao ratni zločinac, u Srbiji kao izdajnik.

"Kad država neće >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << neko mora", rekao je Dereta pojašnjavajući zašto je civilno društvo preuzelo na sebe inicijativu da traži rehabilitaciju Trifunovića i njegovih saradnika pukovnika Berislava Popova i Sretena Raduškog.

Paradoks je da Srbija ima problem da se suoči i sa sudbinom ljudi koji tokom prošlih ratovi nisu činili zločine već su naprotiv, spasavali živote vojnika koji su tek obukli uniformu, kazao je on.

"Neshvatljiva je činjenica da institucije države Srbije skoro dve decenije imaju problem da taj slučaj reše u skladu sa pravom i pravdom", kazao je Dereta i dodao da mu je jasno ponašnje režima Slobodana Milševića u tom slučaju, ali ne i nove vlasti.

Dereta je rekao da očekuje da će se akciji koje su pokrenule Gradjanske inicijative, Centar za klulturnu dekontaminaciju, Inicijativa mladih i Milenijum iz Nisa, pridružiti i veliki broj drugih NVO.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.