NVO: Potreban novi zakon o okupljanju građana

Izvor: Press, 09.Okt.2015, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NVO: Potreban novi zakon o okupljanju građana

Grupa nevladinih organizacija zatražila je danas da se što pre donese novi Zakon o okupljanju građana budući da će zakon iz 1992. godine odlukom Ustavnog suda Srbije, prestati da važi.
              NVO podsećaju da je pre šest meseci Ustavni sud objavio odluku, po kojoj Zakon o okupljanju građana iz 1992. godine, nije u saglasnosti sa Ustavom. Stupanje na snagu ove odluke odloženo je >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << za šest meseci, kako bi se vlasti pružila još jedna šansa da izradi i usvoji  nov zakon, ali to još uvek nije učinjeno i predlog zakona nije izrađen, dodaje se u saopštenju. "Posledično, zbog nepostojanja zakonskog okvira, obaveza prijave skupova policiji prestaju da važe, ukazuje grupa NVO i dodaje da je takva situacija potencijalno opasna po javni red, mir i bezbednost ljudi, ali i za ostvarivanje slobode okupljanja", navodi se u saopštenju. Nevladine organizacije ponovo pozivaju vlast da hitno pristupe rešavanju ovog pitanja, ukazujući da je ono bitno prepoznato i u okviru poglavlja 23, poštujući odluku Ustavnog suda, smernice OEBS-a i dostignute međunarodne standarde. "Jedan od prioriteta - sloboda okupljanja - ostaje bez jasnog zakonskog normiranja, jer zakon, odlukom Ustavnog suda Srbije, prestaje da važi. To pokazuje odnos Vlade prema ljudskim pravima, kao i nepoštovanje stavova Ustavnog suda Republike Srbije", dodaje se u saopštenju. Nevladine organizacije podsećaju da je Ustavni sud više puta od 2012. godine ukazivao na to da su pojedine odredbe Zakona o okupljanju građana neustavne, te da je 2013. godine samostalno počeo postupak ocenjivanja ustavnosti. Inicijativu za donošenje novog zakona u toj oblasti uputili su: Koordinacioni odbor OCD za monitoring predsedavanja OEBS, Komitet pravnika za ljudska prava -YUCOM, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za istraživanje javnih politika, Forum za etničke odnose, Fond za humanitarno pravo, a Inicijativu podržavaju i Beogradski centar za ljudska prava, Građanske inicijative, Centar za praktičnu politiku, ĆRIS mreža, Odbor za ljudska prava Niš i Inicijativa mladih za ljudska prava.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.