Izvor: B92, 03.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NVO: "Nastavite pritiske na Srbiju"

Beograd -- Četiri nevladine organizacije iz Srbije traže od EU da nastavi pritiske na Srbiju zbog Haškog tribunala.

Beogradske nevladine organizacije uputile su pisma šefovima vlada 27 zemalja-članica EU, u kome navode zabrinutost zbog nedavnih nagoveštaja da će smanjiti pritisak na Srbiju, uprkos tome što nije ispunila u potpunosti svoje obaveze prema toj Tribunalu, a što je bio preduslov za nastavak pregovora o pridruživanju.

U pismu, koje su potpisali Fond >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za humanitarno pravo, Inicijativa mladih za ljudska prava, Žene u crnom i Gradjanska inicijativa, ističe se da Brisel ne sme da podlegne iskušenju da trguje suštinskim principima u razgovorima o konačnom statusu Kosova.

To bi samo dovelo do jačanja ekstremnih nacionalista, zaustavljanja procesa reformskih snaga da se distanciraju od nasledja Miloševićevog režima i onemogućilo razvoj demokratske Srbije, koja zaslužuje svoje mesto u zajednici evropskih naroda, piše u pismu.

"Srbija štiti Mladića i Karadžića"

Direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić kaže da vlasti Srbije znaju gde su Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

"Njih dvojica i danas uživaju zaštitu raznih civilnih i obaveštajnih službi u Srbiji. Procena je da je bolje da neki dokazi nikada ne dođu pred lice pravde jer danas više niko nije siguran šta bi, recimo, Mladić govorio pred sudom", rekla je Nataša Kandić za Nezavisne novine.

Prema njenim rečima, Srbija danas kontroliše sve informacije vezane za skrivanje Karadžića i Mladića "i trenutno ne postoji spremnost da se ispune obaveze predviđene presudom Međunarodnog suda pravde u Hagu".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.