NVO APELUJE  Ne delite magarca kao nagradu!

Izvor: Blic, 11.Sep.2015, 14:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NVO APELUJE Ne delite magarca kao nagradu!

Nevladina orgnaizacija „Link plus“ koja se bavi zaštitom životinja iz Beograda, upozorila je organizatore temerinske pasuljijade, odnosno „Bean festa“ da ne dele žive životinje kao nagrade na takmičenju u kuvanju pasulja

U pismu, koje je „Link plus“ uputio ministarstvima poljoprivrede i trgovine, kaoi i Veterinarskoj inspekciji stoji da će na „Bean festivalu“ koji se održava u nedelju, 13. septembra na čenejskom „Salašu 137“ pobednicima u takmičenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kuvanja pasulja kao nagrade biti dodeljene žive životinje – magarac, jagnje, jare, guska, patka, petao, morka i druge.

-Molimo vas da kao organizatori i pokrovitelji ove interesantne manifestacije odustanete od javnog prikazivanja životinja i dodeljivanja životinja kao nagrada, naročito zbog gužve u kojoj može da dođe i do nenamernog ili namernog povređivanja i zlostavljanja životinja, ne samo fizičkog povređivanja, nego i izazivanja neprijatnih osećanja kao što su strah, stres, bol i patnja-navodi se u dopisu koji je uputio Link plus.

Eko centar „Vodomar O5“ u svom statutu inače navodi da će organizovati humanitarne akcije za pomoć ljudima i životinjama, a iz „Linka“ ih mole da ne odstupaju od svojih ciljeva i da ih ne izvrgavaju ruglu.

U ovoj organizaciji kažu da za deljenje životinja kao nagrada sledi kazna i do milion dinara.

-U dopisu smo organizatore i pokrovitelje Temrinske pasuljijade obavestili da je Zakonom o dobrobiti životinja, i to članom 1, st. 1, tačka 15) propisano da je zabranjeno dodeljivati životinje kao nagrade u igrama na sreću i da je za pravna lica koja počine ovaj prekršaj predviđena novčana kazna u iznosu od 100.000 do milion dinara- kažu u „Link plusu“.

Oni dodaju da se i javno prikazivanje životinja može vršiti samo uz dozvolu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, a da za prikazivnaje životinja bez dozvole sledi novčana kazna do milion dinara.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.