NUSPOJAVA IMA, ALI MRTVIH NEMA: Doktor Boljević je prvi Crnogorac koji je primio obe doze ruskog Sputnjika V

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Jan.2021, 11:26

"NUSPOJAVA IMA, ALI MRTVIH NEMA": Doktor Boljević je prvi Crnogorac koji je primio obe doze ruskog Sputnjika V

Deca do 18 godina za sada ne dobijaju cepivo, jer ta populacije u slučaju obolevanja prolazi sa veoma blagom kliničkom slikom

Dr Sergej Boljević sa Sečenovskog univerziteta u Moskvi, koji je prvi Crnogorac koji je primio obe doze ruske vakcine, kaže da zvanična Podgorica pregovara o nabavci ruske vakcine Sputnjik V i da je optimista da će ona vrlo brzo stići u Crnu Goru.

Rekao je da se, pošto je primio obe doze, oseća potpuno normalno i da nije imao nikakvih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nuspojava.

U Jutarnjem programu TVCG kaže da je posle dve doze vakcine, koju je primio 11. novembra i 2. decembra, potpuni imunitet stekao 22. decembra.

- Dobio sam potpuni imunitet, i potpuno sam zaštićen. To je 42 dana posle prve doze - rekao je Boljević, navodeći da ruska vakcina Sputnjik V pruža imunitet u trajanju do dve godine.

- Ne manje od godinu dana, do dve godine čak - rekao je Boljević.

Na pitanje šta ako je pacijent preležao koronu, Boljević kaže da bi u tom slučaju trebalo pratiti nivo antitela.

- Nema razlike jeste li ili niste preležali. Važno je koliko imate antitela. Ako ih imate dosta, vakcinacija nije potrebna. Ali čim počnu da padaju, a počeće da padaju nakon pola godina, onda bi se trebalo vakcinisati - rekao je dr Boljević.

Pojašnjava da se u vremenu između dve doze mogu dešavati razne stari, "čak i da se malo prehladi, ali se 42. dan dobija potpuna zaštita".

- Nuspojave postoje, moja supruga je imala temperaturu 38 stepeni, bolove u mišićima i zglobovima koji su prošli nakon dva sata. Moja kćerka je juče primila vakcinu, i imala je temperaturu 37,7. Nekih većih nuspojava nije bilo, a već je vakcinisano dva miliona ljudi. Nije zabeležen nijedan smrtni slučaj - rekao je Boljević.

On kaže i da se vakcinacije dece do 18 godine ne sprovodi, jer ta populacije, u slučaju obolevanja, prolazi sa veoma blagom kliničkom slikom.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.