NUNS i NDNV: Krivična odgovornost za članove UO i direktora RTV-a

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Jan.2018, 14:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NUNS i NDNV: Krivična odgovornost za članove UO i direktora RTV-a

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) smatraju da uručivanje otkaza programskom direktoru RTV-a Slobodanu Arežini, uprkos pravosnažnoj i izvršnoj odluci suda, svakako nije samo medijski već veoma ozbiljan institucionalni i politički problem koji se može rešiti jedino smenom i odgovarajućim krivičnim postupcima protiv članova Upravnog odbora i generalnog direktora Radio-televizije Vojvodine Miodraga Koprivice.

NUNS i >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << NDNV podsećaju da nepoštovanje pravosnažne sudske odluke, kakva je odluka Apelacionog suda u Novom Sadu kojom je naloženo da se Arežina vrati na mesto programskog direktora pokrajinskog javnog servisa, predstavlja ozbiljno krivično delo, koje je u ovom slučaju i demontracija političkog nasilja i izrugivanje građanima Srbije i njenim evropskim integracijama.

Otkaz ugovora predstavlja i pokušaj da se novim nezakonitostima prikriju ranija kršenja zakona u ovoj medijskoj kući, a s obzirom da postoji evidentan kontinuitet protivzakonitog delovanja, i to ne samo u smislu političke instumentalizacije i partijskog kadrovanja, već i ukupnog poslovanju, o čemu su izveštavali mediji – NUNS i NDNV pozivaju Državnu revizorsku instituciju da uradi celokupnu reviziju poslovanja RTV-a, odnosno reviziju finansijskih izveštaja, reviziju pravilnosti i svrsishodnosti poslovanja.

Ovako bahato i beskrupulozno izigravanje zakona i sudskih presuda nezamislivo je u civilizovanim državama, i stoga NUNS i NDNV očekuju javnu reakciju i resornog ministarstva, ali i drugih visokih predstavnika vlasti, kao i predstavnika međunarodnih institucija koje deluju u Srbiji. Odsustvo reakcije će biti veoma rečito.

NUNS i NDNV i ovom prilikom podsećaju da misija javnih medijskih servisa jeste zaštita javnog interesa, kao profesionalno i potpuno informisanje građana, a da u Srbiji građani, finansirajući rad javnih servisa – finansiraju interese partija na vlasti, zakulisne grupe i moćnike koji smatraju da su iznad zakona i koji suštinski rade protiv interesa građana.

Po svemu sudeći, građani će finansirati i sudske odštete koje će RTV morati da isplati po okončanju sudskih porcesa koji se protiv ove medijske kuće vode zbog kršenja zakona.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.