NUNS: Premijerka grubo prekršila pravila ponašanja državnih funkcionera prema medijima

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Jan.2020, 14:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NUNS: Premijerka grubo prekršila pravila ponašanja državnih funkcionera prema medijima

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) protestovalo je danas zbog ponašanja premijerke Ane Brnabić prema profesionalnim i objektivnim medijima u Srbiji, odnosno zbog toga što je optužila televiziju N1 da je politička stranka.

NUNS je u saopštenju podsetio da je premijerka rekla da od svih ;političkih stranaka koje su opoziciono nastrojene i koje se ne slažu sa vladajućom koalicijom najbolju kampanju vodi Televizija N1 i da ona smatra da je N1 postala politička stranka.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />
"NUNS ocenjuje da je tom izjavom premijerka grubo prekršila sva civilizovana, kulturna i demokratska pravila ponašanja državnih funkcionera prema medijima. Takav pokušaj diskvalifikacije uglednog i profesionalnog medija zapravo je nastavak kontinuirane a sada već i potpuno otvorene neprijateljske kampanje aktuelne vlasti prema objektivnom, kritičkom i nepotkupljivom novinarstvu", navelo je to novinarsko udruženje.

Premijerka je to izjavila komentarišući aktuelni problem u vezi sa prestankom emitovanja programa N1, Nova i Sportklub u kablovskim mrežama kojima direktno i indirektno upravlja državna kompanija Telekom Srbija.

NUNS: Puno razumevanje za zahteve akademske zajednice RTS-u

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je danas da u potpunosti razume apel grupe doktora nauka upućen Radio-televiziji Srbije (RTS) i podsetilo da već godinama ukazuje da javni servis ne radi u javnom interesu i ne ispunjava svoje zakonske obaveze.

"Podsećamo da medijska kuća koju finansiraju svi građani ima obavezu da nepristrasno obrađuje teme od javnog značaja, neguje pluralizam ideja i omogućava sučeljavanja različitih mišljenja, ali i po ko zna koji put konstatujemo da je uredništvo RTS-a svoj informativni program u velikoj meri podredilo propagandi vladajuće partije", naveo je NUNS.

To novinarsko udruženje je dodalo da i zahtevi akademske zajednice potvrđuju da takav odnos RTS-a prema građanima više nije održiv i da je krajnji momenat da se novinari te kuće suprotstave pritisku vlasti i cenzorskoj politici direktora i glavnih urednika.

"NUNS pozdravlja svaku građansku inicijativu za slobodu medija i izražavanja i iskazuje zadovoljstvo što su priznati univerzitetski profesori organizovano i javno podigli glas zbog partijske zloupotrebe medija i time nas podržali u borbi protiv medijskih manipulacija i cenzure", dodaje se.

Grupa od više od 140 univerzitetskih profesora i doktora nauka prethodne nedelje zatražila je od RTS-a da promeni način izveštavanja o aktuelnim političkim pitanjima i da o njima građane informiše istinito i objektivno.

NUNS: O problemima 'Kragujevačkih' obavestićemo međunarodne asocijacije novinara

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je danas da će o problemima sa kojima se suočava redakcija "Kragujevačkih" obavestiti međunarodne asocijacije novinara i da će pozvati donatore da pomognu opstanak tog nedeljnika.

U saopštenju tog udruženja se navodi da su zabrinuti za sudbinu tih nedeljnih novina i ocenili su da je sudbina tog medija "još jedan pokazatelj gaženja medijskih sloboda i eleminisanja slobodnih i profesionalnih redakcija poslednjih godina".

"Očigledno njihova nezavisna i profesionalna uređivačka politika nije po volji lokalne vlasti", naveli su i dodali da ih vlast "nije ni jednim dinarom podržala" za razliku od pojedinih kragujevačkih lokalnih medija.

Naveli su da je takav odnos vladajuće stranke prema "Kragujevačkim" naveo i oglašivače da zaobilaze taj nedeljnik.

NUNS je pozvao kragujevačku vlast da raspiše javni konkurs za sufinansiranje medijskih projekata od javnog interesa i pruži priliku tim novinama, ali i drugim medijima u gradu, da dobiju podršku iz javnog budžeta koji pune svi građani tog grada, a ne da "već pet godina protivzakonito direktno finansira Radio-televiziju Kragujevac".

"Kragujevačke" nisu protekle nedelje izašle zbog loše finansijske situacije i redakcija je saopštila da će izlaziti dvonedeljno, ali i da je veoma moguće da novine uskoro prestanu da izlaze.

Te nedeljne novine nastale su 2009. godine kada je kompletna redakcije tadašnje privatizovane "Svetlosti" dala otkaz novim vlasnicima i pokrenula nove novine, ne želeći da rade pod pritiskom i cenzurom, a u prethodnih više od deset godina nastavile su tradiciju "Svetlosti".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.