NUNS: Očuvati nezavisnost regulatornih tela

Izvor: RTS, 31.Okt.2012, 20:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NUNS: Očuvati nezavisnost regulatornih tela

Zakonom o naknadi za korišćenje javnih dobara, koji je u pripremi, vlast bi mogla neposredno da utiče na rad i odlučivanje nezavisnih regulatornih tela - RATEL-a i RRA, upozorava NUNS.

Nezavisno udruženje novinara Srbije izrazilo je zabrinutost povodom najava da bi zakonom o naknadi za korišćenje javnih dobara koji je u pripremi mogla da bude izmenjena i uzgrožena pozicija nezavisnih regulatornih tela - Republičke agencije za telekomunikacije (RATEL) i Republičke radiodifuzne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << agencije (RRA).

"NUNS ne smatra dobrim i prihvatljivim rešenje koje bi podrazumevalo stavljanje izvora sredstava RRA i RATEL pod neposrednu kontrolu Vlade Srbije, odnosno nadležnog ministarstva", navodi se u saopštenju.

Iz NUNS-a ističu da bi takav vid kontrole "omogućio vlastima da neposredno utiču na rad i odlučivanje nezavisnih regulatornih tela, što u osnovi vodi obesmišljavanju njihovog postojanja".

"NUNS smatra da je nezavisnost izvora finansiranja od suštinskog značaja za funkcionisanje svakog nezavisnog tela. Svaka izmena zakonske regulative koja bi podrazumevala stavljanje pod neposrednu Vladinu kontrolu novca namenjenog za fuinansiranje rada RRA i RATEL bila bi korak nazad i vodila bi ka jačanju uticaja države na sektor medija u Srbiji", navodi se u saopštenju.

Iz NUNS-a apeluju na Ministarstvo finansija, koje priprema nacrt zakona o naknadi za korišćenje javnih dobara, da obavi širi krug konsultacija, jer rad RATEL i RRA zadire u pitanja slobode medija.

NUNS i ANEM zahtevaju istragu o bombi

Nezavisno udruženje novinara Srbije zahteva od nadležnih organa hitnu istragu povodom pronađene eksplozivne naprave u dvorištu porodične kuće novinarke B92 Tanje Janković u Vranju.

Očekujemo da u najkraćem mogućem roku MUP obavesti javnost o svim okolnostima u vezi sa tim događajem, saopštio je NUNS.

To udruženje traži da MUP Srbije obelodani sve relevatne činjenice o incidentu u vranjskom hotelu "Pržar", 22. septembra ove godine, kada je napadnuta porodica Tanje Janković.

Podmetanje bombe najoštrije je osudila i Asocijacija nezavisnih elektronskih medija. ANEM navodi u saopštenju da traži od nadležnih hitnu istragu i objavljivanje pune istine o tome ko stoji iza ponovljenih napada na novinarku i članove njene porodice.

Do podmetanja eksplozivne naprave u dvoršite kuće porodice Tanje Janković dolšo je pošto je ona na svom Fejsbuk profilu objavila da je došla do snimaka sigurnosnih kamera koje su zabeležile napad na njenu porodicu ispred hotela "Pržar". 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.