NUNS, NDNV i UGS Nezavisnost pozvali medije da u pet do 12 isključe ton i zamrače ekrane

Izvor: Beta, 03.Maj.2023, 11:25

NUNS, NDNV i UGS Nezavisnost pozvali medije da u pet do 12 isključe ton i zamrače ekrane

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Granski sindikat kulture, umetnosti i medija "Nezavisnost" i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozvali su danas novinare i medije da "u pet do 12" isključe ton, zamrače ekrane i ćutke se pridruže međunarodnoj simboličnoj akciji "Pet minuta gromoglasne tišine", kako bi upozorili na posledice kontinuiranog ugrožavanja medijskih sloboda.U zajedničkom saopštenju tri organizacije, povodom obeležavanja Međunarodnog dana slobode medija, 3. maja, upozoravaju da "sistemsko uništavanje novinarstva u Srbiji ima samo jedan cilj - uspostavljanje jednoumlja"."A krajnje posledice snosiće svi građani, a već ih u velikoj meri i snose, ukoliko se usude da iskažu stav koji se ne uklapa u zvanične parole, ili pak da postave pitanja institucijama o njihovim pravima - od prava glasa, radnog prava, prava na zdravu životnu sredinu", navodi se u saopštenju.Dodaje se da zato podaci o slučajevima pretnji i napada na novinare "nisu nikakav izdvojeni problem medijske i novinarske zajednice, već predstavljaju upozorenje o ugroženoj bezbednosti svih građana"."Ovom prilikom javnosti ukazujemo da je u 2022. godini NUNS zabeležio 137 incidenata učinjih na štetu novinara: 34 verbalne pretnje, devet fizičkih napada, šest napada i pretnji imovini i 84 različita pokušaja pritiska na medije. A za prva tri meseca ove godine 33 incidenta: osam ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Novinarska udruženje: Cilj sistemskog uništavanja novinarstva je jednoumlje

Izvor: Radio 021, 03.Maj.2023

Udruženja novinara pozivaju sve medije da danas, 3. maja, na Svetski dan medija, isključe ton, zamrače ekrane i ćutke pridruže simboličnoj akciji "Pet minuta gromoglasne tišine" u 11.55 časova.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.