NUNS: Kurir prekršio Kodeks novinara Srbije

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Jul.2017, 13:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NUNS: Kurir prekršio Kodeks novinara Srbije

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) kritikovalo je danas uredništvo dnevnog lista Kurir zbog, kako se navodi u saopštenju, grubog kršenja etičkih standarda koji štite integritet i dostojanstvo deteta. U saopštenju se navodi da je u jučerašnjom izdanju tog lista, u kontekstu potresne priče o siromaštvu jedne porodice, na naslovnoj strani objavljena i fotografija četvorogodišnjeg dečaka sa svim podacima o njemu i njegovoj porodici.

U današnjem Kuriru, u tekstu >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << o humanosti građana koji su pomogli ugroženoj porodici, opet je na naslovnici objavljena fotografija dečaka uz potpis "fotografija zbog koje plače cela Srbija".

"Podržavajući pravo Kurira da izveštava o siromaštvu i pojedinačnim socijalnim problemima građana, NUNS ipak ukazuje da su mediji dužni da u takvim pričama, upravo zbog osetljivosti teme, strogo poštuju profesionalne i etičke standarde. U pokušaju da izazovu što veću pažnju, saosećanje i humanost svojih čitalaca, novinari ne bi trebalo da pređu granice profesionalne etike i da koriste nesmotrenost ili nenaviknutost svojih sagovornika na medijsku pažnju", dodaje se.

Takođe se podseća da kodeks novinara Srbije, u poglavlju Odgovornost novinara, obavezuje novinara "da poštuje i štiti prava i dostojanstvo dece", dok u Poglavlju o zaštiti privatnosti upozorava na opasnost od otkrivanja identiteta maloletnih lica.

"Kurir je, verovatno, dobio saglasnost dečakovih roditelja da objavi njegove fotografije i izjavu 'tata, ja sam gladan', na šta Kodeks obavezuje u tački 6. poglavlja Odnos prema izvorima informisanja, ali se postavlja pitanje da li su time zloupotrebljene emocije ljudi, njihovo neznanje o posledicama povećane medijske pažnje ili nedovoljna sposobnost rasuđivanja zbog teške socijalne drame u kojoj su se našli", navodi NUNS.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

NUNS: Kurir prekršio Kodeks novinara Srbije

Izvor: Beta, 03.Jul.2017

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) kritikovalo je danas uredništvo dnevnog lista Kurir zbog, kako se navodi u saopštenju, grubog kršenja etičkih standarda koji štite integritet i dostojanstvo deteta.U saopštenju se navodi da je u jučerašnjom izdanju tog lista, u kontekstu potresne priče...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.