NUNS: Centri moći vode prljave kampanje

Izvor: RTS, 03.Jun.2013, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NUNS: Centri moći vode "prljave kampanje"

Novinari nisu najodgovorniji za "prljave kampanje" pošto ih na to podstiču centri političke i ekonomske moći, ocenjuje Nezavisno udruženje novinara Srbije i podseća da je više puta kritikovalo tabloide zbog kršenja pravila novinarske profesije.

Nezavisno udruženje novinara Srbije saopštilo je da je više puta kritikovalo tabloide zbog

kršenja pravila novinarske profesije i istaklo da nisu novinari najodgovorniji za "prljave kampanje" pošto ih na to podstiču >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << centri političke i ekonomske moći.

U saopštenju NUNS-a, povodom zahteva lidera Demokratske stranke Dragana Đilasa koji je zatražio reakciju novinskih udruženja na pisanje lista Kurir o isplatama sa njegovog računa, navodi se da "ovaj put NUNS ostaje principijalno pri stavu da mediji ne smeju da krše osnovna pravila novinarske profesije".

"Slažemo se sa ocenom da su u minulih godinu dana naročito oštrim napadima i kampanjama izložene stranke opozicije i njihovi funkcioneri, ali NUNS ne želi i ne može da se postavlja kao zaštitnik bilo koje političke opcije," saopštilo je to udruženje.

NUNS je naglasio da je nedopustivo da se objavljuju laži i da svako ko se smatra oštećenim ima pravo da preduzme korake predviđene zakonom.

Kako je navedeno, u zemlji je već dugi niz godina prisutan sistem plasiranja informacija koji "pažljivo neguju praktično sve vodeće političke partije i drugi centri moći".

"Stvari se mogu menjati jedino ukoliko same stranke i drugi centri moći prestanu da zloupotrebljavaju informacije i uticaj kojima raspolažu", navodi se u saopštenju.

NUNS je saopštio i da je krajnje vreme da nadležni organi istraže kako dolazi do "odlivanja" informacija koje mogu biti dostupne samo ljudima uključenim u istražne radnje, ili informacija o ličnim računima i ličnim podacima graĐana koje bi trebalo da budu zaštićene.

"Ko, kako i pod kojim uslovima 'hrani' medije tim informacijama?", zapitalo je u saopštenju Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.