NUNS: Brnabić i Joksimović maskiraju stanje u medijima

Izvor: B92, 27.Okt.2017, 20:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NUNS: Brnabić i Joksimović maskiraju stanje u medijima

Beograd -- Nezavisno udruženje novinara Srbije ocenilo je da su izjave premijerke Ane Brnabić i ministarke Jadranke Joksimović o medijskim slobodama "krajnje cinične".

Kako navode, te izjave su izrečene sa ciljem da maskiraju realno stanje u javnom informisanju.

"Tvrdnja ministarke Jadranka Joksimovic da je medijska situacija u Srbiji bolja od mnogih u regionu, a možda čak bolja i od nekih članica EU, i optužba protiv novinarskih udruženja za opstrukciju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izrade nove medijske strategije predstavljaju vrh cinizma", navodi NUNS u saopštenju.

NUNS navodi i da ministarki Joksimovic trebalo da bude poznat izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u 2016. godini, u kojem se ocenjuje da ukupan ambijent nije pogodan za slobodu izražavanja te da u prošloj godini "nije učinjen nikakav napredak".

NUNS navodi i da njihova baza podataka o napadima i pritiscima na novinare pokazuje da su 2013. zabeležena 23 napada, a u prvih devet meseci ove godine 64 napada.

U saopštenju NUNS ocenjuje da Srbija poslednjih godina konstantno pada na relevantnim međunarodnim listama o medijskim slobodama, tvrdeći da na to ukazuju i izveštaji nekih međunarodnih organizacija.

Ministarka Joksimović ocenila je da je stanje u medijima u Srbiji bolje od mnogih u regionu, pa čak i nekih članica EU, a premijerka Ana Brnabić da je situcija u medijima "nasleđena i katastrofalna", a da je 2014. godine bila dva puta gora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.