NSRS NASTAVLJA SEDNICU O REFERENDUMU

Izvor: Kurir, 01.Jun.2011, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NSRS NASTAVLJA SEDNICU O REFERENDUMU

BANJALUKA - Sednica Narodne skupštine Republike Srpske biće nastavljena danas raspravom o Predlogu odluke o stavljanju van snage odluke o raspisivanju referenduma u RS na inicijativu predsednika Srpske.

Tokom jučerašnje rasprave šef Kluba poslanika DNS-a u Narodnoj skupštini RS Spomenka Stevanović istakla je da je u BiH potreban kompromis i dogovor da bi bila rešena sva otvorena pitanja.

"I najgori dogovor političkih lidera u BiH bolji je od nametanja rešenja međunarodne >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << zajednice", rekla je Stevanovićeva u raspravi o Prijedlogu odluke o stavljanju van snage odluke o raspisivanju referenduma u RS na inicijativu predsednika Srpske, prenosi RTRS.

Prema njenim rečima, RS ima dobru strategiju i poziciju u budućem strukturalnom dijalogu.

"Sigurna sam da je ova utakmica dobijena, ali u budućnosti moramo ući dobro taktički pripremljeni. Smatramo da će se u strukturalnom dijalogu konačno u BiH uspostaviti nacionalna jednakost", dodala je Stevanovićeva.

Šef Kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica naglasio je da će strukturalni dijalog trajati nekoliko godina.

"Dovedeni smo u jedu vrstu zablude što se tiče različitih referenduma u RS. SNSD sada traži izlaznu strategiju i na sve načine želi prikazati da je RS pobedila u utakmici sa međunarodnom zajednicom", rekao je Govedarica.

Šef Kluba poslanika PDP-a Zoran Đerić istakao je da će poništavanje zaključaka, koje je parlament RS usvojio u okviru Odluke o raspisivanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH, imati štetne posledice po Srpsku.

Predsednik RS Milorad Dodik predložio je juče poslanicima u Narodnoj skupštini RS usvajanje odluke o stavljanju van snage odluke o raspisivanju republičkog referenduma, kao i pratećih akata za njeno izvršenje.

"Za ovakav prijedlog smo se odlučili imajući u vidu da smo zajednički sa EU ocenili da referendum za sada nije neophodan", rekao je Dodik obrazlažući Prijedlog odluke o stavljanju van snage odluke o raspisivanju republičkog referenduma.

Dodik je podsetio da je zajedničkim stavom potvrđena legalnost i legitimnost rasprave i akata Narodne skupštine, ističući da se ovom raspravom dodatno jača uloga Narodne skupštine kao mesta konačnog odlučivanja o svim važnim pitanjima za RS.

On je napomenuo da je i Senat RS na zasjedanju u Banjaluci, koje je održano 27. maja, podržao ove aktivnosti, uz ocjenu da referendum za sada nije neophodan.

Narodna skupština RS usvojila je 13. aprila odluku o raspisivanju referenduma u RS na kojem bi građani trebalo da se izjasne da li podržavaju nametnute zakone visokog predstavnika u BiH, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH, te njihovu neustavnu verifikaciju u parlamentu BiH.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.