NSA prikupi manje od 30 odsto telefonskih podataka

Izvor: Blic, 08.Feb.2014, 12:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NSA prikupi manje od 30 odsto telefonskih podataka

Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) prikupi manje od 30 odsto podataka o telefonskim pozivima, mnogo manje nego što se ranije mislilo, tvrde mediji.

Kongresmeni su tvrdili da kontroverzni program NSA prikuplja podatke o praktično svakom telefonskom pozivu u Americi, ali zvaničnici su za "Vašington post" i "Vol strit džornal" rekli da NSA nije lako dolazila do podataka sa mobilnih telefona.

Rasprostranjena upotreba mobilnih telefona predstavljala je tehnički i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << logistički problem za NSA koja ima mnogo sveobuhvatniji sistem za prikupljanje podataka sa fiksnih telefona.

Cilj tog kontroverznog programa, koji je otkriven za vreme administracije predsednika Džordža V. Buša, jeste ulaženje u trag ekstremistima ili drugim obaveštajnim metama prikupljanjem telefonskih podataka, uključujući pozvane brojeve i trajanje razgovora, ali ne i sadržaj razgovora, prenosi AFP.

Prikupljanje podataka nekada je pokrivalo skoro 100 odsto podataka sa telefona, ali prošle godine je taj procenat pao na 20 do 30 odsto, rekli su sadašnji i bivši zvaničnici.

NSA namerava da premosti taj jaz i tražiće od suda da primora telekomunikacione kompanije da predaju telefonske podatke ako to već ne čine, navodi AFP.

Organizacije za gradjanske slobode kažu da se ovom vrstom špijunaže flagrantno krše prava na privatnost.

Medjutim, zamenik državnog tužiosa Džejms Kol je u julu rekao da je prikupljanje velike količine podataka neophodno za pronalaženje osumnjičenih za terorizam. "Ako tražite iglu u plastu sena morate pregledati čitav plast", rekao je on.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.