NSA: Ozbiljno ispitujemo navode

Izvor: B92, 16.Avg.2013, 17:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NSA: Ozbiljno ispitujemo navode

Vašington -- Direktor za nadzor američke NSA Džon Delong izjavio je da ta služba ozbiljno shvata sve navode o mogućim "greškama", koji su se pojavili u medijima.

Delong je reagovao nakon što je "Vašington post" preneo da je NSA više hiljada puta prekršila pravila privatnosti, ili svoja zakonska ovlašćenja.

U saopštenju upućenom "Asošiejted presu", Delong je pozvao građane da prijave ako smatraju da je NSA postupala nezakonito, dodavši da se svaka prijava proverava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i istražuje.

"Sve što radimo je pod unutrašnjom kontrolom u NSA", dodao je on.

NSA se oglasila i odgovorom "Vašington postu", istakavši da "više faktora može da dovede do grešaka i njihovog smanjivanja ili povećanja" u određenom periodu.

"Razlozi mogu da se tiču implementacje novih procedura rada, tehnoloških inovacija ili promene softvera", dodaje se u saopštenju.

NSA navodi da i pored toga, agencija ostaje posvećena otkrivanju grešaka u što ranijoj fazi.

List "Vašington post" je prethodno objavio da je NSA prekršila više hiljada puta godišnje od 2008. godine pravila privatnosti ili svoje zakonske nadležnosti.

Većina prekršaja uključuje nadzor Amerikanaca ili strane obaveštajne mete u SAD, što je ograničeno zakonom i izvršnim nalogom, piše list, pozivajući se na dokumenta strogo čuvana u tajnosti, prenela je agencija Rojters.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.