NS: Za crvenu tečnost u Dunavu niko nije nadležan?

Izvor: B92, 24.Jul.2015, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NS: Za crvenu tečnost u Dunavu niko nije nadležan?

Za veću količinu crvene tečnosti koja se izlila se oko 11 sati iz kanalizacije u Dunav, u Novom Sadu pokrajina i grad prebacuju odgovornost jedni na druge.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević traži hitnu reakciju nadležnih preduzeća i inspekcija, kao i konkretno utvrđivanje odgovornosti za to dešavanje, dok iz Voda Vojvodine kažu da nemaju nadležnosti u ovom slučaju.

"Zahtevam da se u što kraćem roku građanima Novog Sada objasni pojava koja je stvorila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nemir i nedoumice među Novosađanima i da preduzeća i inspekcije nadležne za reku Dunav ukažu na odgovorna lica. Zdravlje Novosađana je na prvom mestu, a neophodno je brzo reagovati kako bi se utvrdio nivo zagađenosti vode, tog važnog resursa koji svi u gradu delimo i koristimo", rekao je Vučević.

On je dodao da je neophodno da JVP "Vode Vojvodine" koje imaju nadležnost nad vodnim resursima u AP Vojvodini, zatim pokrajinska sanitarna inspekcija, kao i Služba komunalne higijene u Institutu za javno zdravlje Vojvodine - koji osim pijaće vode, kontroliše i vodu u Dunavu, preduzmu hitne radnje.

Međutim, iz Voda Vojvodine kažu da oni jesu nadležni za vodne resurse na području Vojvodine, ali u konkretnom slučaju, odnosno ispuštanju nepoznate crvene materije iz novosadske kanalizacije u Dunav, JVP Vode Vojvodine ništa ne može da uradi, niti ima nadležnosti.

"U ovom slučaju jasno je odakle je zagađenje došlo, a za sve ostalo nadležne su inspekcijske službe. U konkatku sa vodnom isnpekcijom, koja je nadležna u ovom slučaju, saznali smo da su oni preduzeli sve mere, uključujući i obaveštavanje Agencije za zaštitu životne sredine", navode u tom preduzeću.

Novosadski medij podseća da su se ovakve situacije ranije dešavale kada je neki od većih lanaca mesara ispuštao veće količine krvi.

U "Vodovodu" kažu da je teško utvrditi odakle potiče, budući da je reč o zbirnom ispustu, odnosno da se iz celog grada kanalizacija doprema sistemom cevi na crpne stanice.

Veća količina nepoznate crvene tečnosti izlila se oko 11.00 iz kanalizacije u Dunav, u blizini Žeželjevog mosta, preko puta Ulice Marka Miljanova, piše 021.rs.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.