NS:Obezbeđenje Meka ne pušta Rome

Izvor: B92, 20.Jul.2012, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NS:Obezbeđenje 'Meka' ne pušta Rome

Novi Sad -- Jedna Novosađanka protestovala je što joj nisu dozvolili da sa decom romske nacionalnosti uđe u Mekdonalds u Novom Sadu. Mekdonalds: Naša vrata otvorena za sve.

Novosađanka Maja Rogić (32) je rekla agenciji Beta da je prišla deci koja su se igrala na Trgu slobode, u blizini "Mekdonaldsa" i pitala ih da li su gladni, na šta su oni odgovorili potvrdno.

"Dečak (8 godina) i dve devojčice (7 i 5 godina) su trčkali ispred mene do 'Meka' gde ih je momak iz obezbeđenja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << restorana zaustavio i rekao da ne mogu da uđu. Prišla sam mu i rekla da sam ja s njima i da ću platiti šta budu naručili, na šta je momak rekao 'Vi možete da uđete, oni ne' ", kazala je ona.

Dodala je da je ipak odlučila da sama uđe u restoran jer joj je bilo žao da deca ispaštaju, a radovala su se obroku i čak joj pokazala na reklami šta bi želela da pojedu.

"Ušla sam, kupila im hranu, pa smo seli u baštu 'Meka' gde su i jeli", ispričala je Maja Rogić koja je novinaru Bete pokazala fiskalni račun u iznosu od 1.400 dinara, na kojem se vidi šta su deca jela.

"Verujem da je Novi Sad otvoren grad, kao što je i Srbija otvorena zemlja i da sve kompanije veće ili manje imaju potrebu da postupaju po zakonu i ustavu, a ako ne, pokreću se određeni postupci. Mislim da postoji potreba kompanije da proveri šta se desilo tog datuma, velike kompanije su socijalno odgovorne i da to mogu da urade", rekao je Milan Đukić, član gradskog zadužen za socijalnu i dečju zaštitu.

To se desilo 10. jula, kasno uveče, dok je na Trgu slobode bio koncert beogradske rok grupe "Van Gog".

"U Srbiji nema mesta za diskriminaciju", rekao je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i dodao da je novosadskoj policiji naredio da hitno ispitaju i izveste ga o tom slučaju.

Ovim povodom saopštenjem se oglasila i kompanija Mekdonalds.

"Kompanija Mekdonalds je multinacionalna kompanija koja u Srbiji posluje 25 godine, poštuje prava svih manjina, učestvuje u projektima integracije i pripadnike manjina zapošljava u svojim restoranima. Kompaniji Mekdonalds do medijskog pojavljivanja niko nije prijavo slučaj diskriminacije. Iz medija smo obavešteni o situaciji u restoranu u Novom Sadu. Ukoliko je do diskriminacije zaista došlo pozivamo osobe koje su joj prisustvovale da nam se obrate i mi ćemo slučaj ispitati, reagovati u skladu sa politikom poslovanja i najstrože kazniti takvo ponašanje. Ne želimo da se kompanija Mekdonalds povezuje sa bilo kakvim vidom diskriminacije protiv koje se u okviru našeg poslovanja borimo. Vrata naših restorana su otvorena za sve goste i učinićemo sve da tako ostane", navodi se u saopštenju.

Nevladina organizacija Vojvođanski građanski centar najoštrije je osudila postupak obezbedjenja u restoranu Mekdonalds u Novom Sadu, koje nije dopustilo romskoj deci da uđu u objekat.

"Ovo je još samo jedan u nizu sličnih slučajeva i govori o zabrinjavajuće visokom stepenu diskriminacije", navodi se u saopštenju za javnost.

Vojvođanski građanski centar apelovao je na nadležne da istraže slučaj, a upravu Mekdonaldsa je pozvao na odgovoran odnos prema događaju.

"Taj čin da Romima nema pristupa objektima vraća nas u vreme izražene diskriminacije i mržnje prema Romima", saopštio je Nacionalni savet romske nacionalne manjine.

Savet je pozvao nadležne da ispitaju slučaj i kazne one koji su učestvovali u tom "sramnom činu", kao i da Romima pruže zaštitu i više poštovanja.

"U slobodarskom Novom Sadu i multietničkoj Vojvodini, koja po svojim rezultatima predstavlja najnapredniji region u Evropi, ovaj događaj je čin koji svi pošteni građani Srbije moraju da osude", navodi se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obezbjeđenje Mekdonaldsa nije pustilo male Rome u restoran

Izvor: Nezavisne Novine, 20.Jul.2012

NOVI SAD - Jedna Novosađanka protestovala je zbog toga što obezbjeđenje restorana brze hrane "Mekdonalds" (Mc Donalds) u Novom Sadu nije dozvolilo da s njom u restoran uđe i troje djece romske nacionalnosti.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Obezbeđenje Mekdonaldsa nije pustilo male Rome u restoran

Izvor: Blic, 20.Jul.2012

Jedna Novosađanka protestovala je zbog toga što obezbeđenje restorana brze hrane "Mekdonalds" (Mc Donalds) u Novom Sadu nije dozvolilo da s njom u restoran uđe i troje dece romske nacionalnosti...Novosađanka Maja Rogić (32) je rekla agenciji Beta da je prišla deci koja su se igrala na Trgu slobode,...

Nastavak na Blic...

Malim Romima ne daju u "Mekdonalds"

Izvor: Vesti-online.com, 20.Jul.2012

Jedna Novosađanka protestovala je zbog toga što obezbeđenje restorana brze hrane "Mekdonalds" u Novom Sadu nije dozvolilo da s njom u restoran uđe i troje dece romske nacionalnosti. U kompaniji "Mekdonalds" kažu da su za ovaj slučaj saznali iz medija, i da će, ako je do diskriminacije došlo,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.