NP Đerdap: Ne ubijamo vukove!

Izvor: Mondo, 23.Jan.2019, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NP "Đerdap": Ne ubijamo vukove!

Uprava Nacionalnog parka "Đerdap" reagovala na saopštenje društava za zaštitu životinja i apelu da ne bude organizovana hajka na vukove. "Cilj je druženje lovaca, a ne ubijanje vukova", poručuju.

Foto: MONDO - Petar Stojanović

Uprava Javnog preduzeća "Nacionalni park Đerdap" saopštila je da je dužna da javnosti da punu informaciju u vezi sa manifestacijom "Susret sa vukom", uz, kako je navedeno, poštovanje svega što Društvo za zaštitu i proučavanje ptica >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Srbije i Svetski fond za prirodu (WWF) rade na zaštiti prirode.

U reagovanju na jučerašnje saopštenje WWF i Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, koji su zabrinuti zbog najavljene akcije smatrajući da nema mestu ubijanja vukova, koji su i simbl ovog prostora, uprava NP Đerdap" je odgovorila da nije cilj ubijanje vukova, već pre svega druženje lovaca, ističući da za 16 godina trajanja manifestacija nije ubijen nijedan vuk.

Održivo korišćenje resursa uz poštovanje svih zakonskih propisa je prioritet zaposlenih u JP "Nacionalni park Đerdap".

Prema saopštenju, manifestacija "Susret sa vukom", koju organizuju Lovačko udruženje "Kuna" i Turistička organizacija opštine Golubac, uz podršku JP "Nacionalni park Đerdap", organizuje se u skladu sa Zakonom o divljači i lovstvu (Službeni glasnik Republike Srbije, broj 18/10 i 95/18) i Pravilnikom o proglašavanju lovostajem zaštićenih vrsta divljači (Službeni glasnik Republike Srbije, broj 9/12, 31/13, 55/15, 67/15 i 75/16).

"Kako je uspostavljanje svih vidova saradnje sa korisnicima područja nacionalnog parka i lokalnim zajednicama u cilju optimalnog korišćenja područja saglasno namenama i funkcijama jedan od ciljeva Programa upravljanja Nacionalnim parkom 'Đerdap', tako se i manifestacija 'Susret s vukom' organizuje u cilju doprinosa lokalnoj zajednici. Učesnicima ove manifestacije, koja u Dobri u kojoj se održava, okupi veliki broj ljudi prevashodna namera je druženje, a ne lov, što potvrđuje i činjenica da za 16 godina trajanja manifestacije nije odstreljena nijedna jedinka vuka", ističe se u saopštenju

Na osnovu Zakona o nacionalnim parkovima (Službeni glasnik Republike Srbije, broj 84/15) Nacionalni park "Đerdap" je korisnik otvorenog Lovišta "Đerdap", površine preko 63.000 hektara i dužine od 100 kilometara, na koje ima uticaj populacija vuka iz Rumunije, kao i iz ostalih lovišta u okruženju.

"Vuk je u istočnoj Srbiji lovostajem zaštićena vrsta čija je populacija u stalnom porastu, što se može videti i kroz povećan broj šteta na domaćim životinjama i gajenim vrstama divljači. Zbog brige o populaciji, a ne zbog lova, zaposleni u JP u cilju smanjenja šteta na domaćim životinjama i gajenim vrstama divljači 'Nacionalni park Đerdap' iznose hranu za vuka na određenim mestima, čime se smanjuju štete na domaćim životinjama i gajenim vrstama divljači", piše u saopštenju.

Dodaje se da je lovna osnova Lovišta "Đerdap", stavljena van snage dolaskom novog rukovodstva JP "Nacionalni park Đerdap".

"Urađena je revizija navedenog planskog dokumenta kojom je prikazano realno stanje u lovištu. Prema tom planskom dokumentu populacija vuka je u prenamnoženju, a uprkos tome odstrel je 20 odsto od planiranog", navodi se u saopštenju Uprave JP "Nacionalni park Đerdap".

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.