NOVO KRVOPROLIĆE U MJANMARU : Građanski rat prerasta u etnički, vojna hunta ne pokazuje milost

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Apr.2021, 08:48

NOVO KRVOPROLIĆE U MJANMARU : Građanski rat prerasta u etnički, vojna hunta ne pokazuje milost

Etničke manjine se decenijama bore za autonomiju od centralne vlade

Mjanmarska vojna hunta je danas izvela vazdušni napad na gerilske grupe etničkih manjina u dve oblasti.

Sukobi se odvijaju svaki dan u severnom delu Mjanmara, u delu teritorije koju kontroliše Nezavisna organizacija Kačina, koja predstavlja kačinsku etničku manjinu, a okršaja ima i na istoku zemlje, gde se nalazi kajinska manjina.

Obe grupe (Kačini i Kajini) su postigle savezništvo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sa narodnim opozicionim pokretom protiv vojne hunte, koja je svrgnula vladu premijerke Aung San Su Chi 1. februara.

#Hpakant Strike still won’t give up and going stronger and stronger against military junta.

The crowd proves how much the people of #Myanmar are willing to fight for democracy.#Apr29Coup #WhatsHappeningInMyanmar #WeSupportNUG pic.twitter.com/41F5m7LAHx

— Min Han (@m_han4) April 29, 2021

AP dodaje da su se mirni protesti protiv vojne vlasti nastavili u brojnim gradovima širom zemlje, iako bezbednosne snage koriste smrtonosno oružje protiv demonstranata kako bi ih zaustavili.

Kačini i Kajeni su se borili decenijama za veću autonomiju od centralne vlade i imaju svoje trenirane i dobro naoružane vojne jedinice, čiju pomoć traži opozicioni pokret, kako bi mogao da se suprotstavi vladinoj oružanoj moći.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.