NOVO ISTRAŽIVANJE: Gojazne trudnice, gojaznija novorođenčad!

Izvor: Kurir, 27.Jun.2014, 12:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NOVO ISTRAŽIVANJE: Gojazne trudnice, gojaznija novorođenčad!

Novi podaci su prikupljeni na uzorku od 231 gojazne žene i 80 žena s normalnom telesnom masom koji su upoređeni s rezultatima pregleda njihovih beba

KOPENHAGEN - Bebe čije su majke gojazne rađaju se s većom telesnom masom, posebno u predelu stomaka, utvrdili su danski naučnici.

Istraživači univerziteta u Kopenhagenu usredsredili su se na udeo masnog tkiva kod novorođenčadi, ali nisu pratili eventualne dugoročne efekte na zdravlje dece.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir <<
Ranije studije, sprovedene na odraslim osobama, povezale su prisutnost masnih naslaga oko struka s povećanjem rizika za povišeni krvni pritisak, dijabetes tipa 2 i bolesti srca.

Novi podaci su prikupljeni na uzorku od 231 gojazne žene i 80 žena s normalnom telesnom masom koji su upoređeni s rezultatima pregleda njihovih beba.

Deca gojaznih žena imala su i ukupno povećanu porođajnu masu. Ta pojava je bila dodatno izražena kod dece čije su majke višak kilograma stekle u trudnoći.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.