NOVINARI MILIONERI

Izvor: Kurir, 06.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NOVINARI MILIONERI

Pošto je lokalna RTV u Vrnjačkoj Banji prodata za neverovatnih 2,5 miliona evra, njeni radnici, inače akcionari, zadovoljno trljaju ruke

VRNJAČKA BANJA - Vrnjački novinari i ostali zaposleni u RTV Vrnjačka Banja, nakon aukcije održane u Beogradu krajem minule nedelje, postali su milioneri. Ni u najsmelijim snovima nisu mogli da sanjaju da će vrednost njihovih akcija i preduzeća porasti na basnoslovnih 2,5 miliona evra, za koliko je njihovo preduzeće prodato. Zapanjeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << su bili i predstavnici Agencije za privatizaciju, a prestonički novinari koji su se zatekli u sali za aukcijska nadmetanja kupcu su postavljali pitanje da li zna za kakvu je firmu dao tolike pare.

Vrnjačka medijska kuća postala je vlasništvo mesnog privatnog prevoznog preduzeća ‘’Morava’’ Ostoje Tegeltije. Šoferi su za RTV Vrnjačka Banja dali 191 milion, iako je početna cena iznosila svega 466.000 dinara. Dostignuta cena je zapanjujuća, jer televizija ne poseduje čak ni regionalnu frekvenciju.

- Znamo šta treba uraditi sa ovom medijskom kućom. Mislimo da ona vredi koliko smo je platili, a pokušaćemo da dobijemo i regionalnu frekvenciju. Mi se bavimo saobraćajem, ali to ne znači da se nećemo snaći u medijskom prostoru Srbije - kaže Branko Smiljanić, zastupnik ATP ‘’Morava’’, na aukciji.

Tendersku dokumentaciju otkupilo je, inače, troje Vrnjčana. Aukcija je pokazala da je za kupovinu veoma zainteresovana i grupa meštana. Zastupao ih je Rade Simić, nekadašnji predsednik gradske vlade i čelnik OO DS, odnedavno član LDP. Šoferi su, međutim, ‘’dodali gas’’ i pre političara stigli do vrnjačkih novinara.

- Naravno da sam zapanjen za koliki novac smo prodati. Moram priznati da sam pomalo rezervisan, ali ko zna. Naš kupac je očigledno prepoznao naše potencijale i neslućene medijske mogućnosti - kaže Đorđe Janković, direktor RTV Vrnjačka Banja.

Do pre koji dan ova medijska kuća sa 43 zaposlenih imala je status opštinskog preduzeća. Primanja su u proseku iznosila 15.000 dinara. Što u šali, što u zbilji, novinari ‘’procenjuju’’ da ih je, uprkos slabom imovinskom stanju njihovog preduzeća, ‘’prodala velika medijska moć’’. [ antrfile ]

SKUPLJI OD GIGANATA

RTV Vrnjačka Banja najskuplje je privatizovano preduzeće u ovom delu Srbije. Kraljevački ‘’Magnohrom’’ prodat je, recimo, za 1,2 miliona evra, a Fabrika vagona za samo 200.000 evra. Vrnjačka televizija dostigla je, dakle, veću cenu od oba nekadašnja kraljevačka privredna giganta.

DA LI JE KUPAC OZBILJAN?

Odgovorni urednik televizije Zoran Debeljak smatra da je novi vlasnik dao zaista mnogo novca za kupovinu RTV Vrnjačka Banja.

- Moramo sačekati mesec dana pa da se uverimo u ozbiljnost namera našeg kupca. Izdvojio je neverovatnu sumu. Od nas je moguće napraviti dobru televiziju, specijalizovanu za turizam ili ekologiju, recimo. Ja sam već napravio i zaštitio takav projekat. Videćemo šta će biti, nisam od onih koji sve prihvataju zdravo za gotovo - rezervisan je odgovorni urednik televizije Debeljak.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.