NOVI ŽIVOT U MRAKU

Izvor: Kurir, 04.Nov.2010, 08:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NOVI ŽIVOT U MRAKU

Izbegličke porodice iz Kuršumlije uselile se u zgradu koju je izgradila nemačka humanitarna organizacija, ali opština nije priključila električnu energiju

KURŠUMLIJA - U novi život sa svećama.

Deset izbeglih porodica koje su donedavno živele u Kolektivnom centru „Selova" i dve socijalno ugrožene porodice iz Kuršumlije uselile su se juče u zgradu koju je izgradila nemačka humanitarna organizacija ASB. Stanovi su namešteni, ali još uvek nemaju struju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << koju je, po ugovoru, trebalo da obezbedi lokalna samouprava.

Ključeve je uručio predsednik opštine Kuršumlija Goran Bojović, a nove stanare prigodnim govorima pozdravili su pomoćnik komesara za izbeglice Ivan Gerginov i regionalni direktor ASB za jugoistočnu evropu Elmir Bojadžić.

Pedesetogodišnja Draga Marić uselila se u stan sa sinom Aleksandrom i kaže da je presrećna iako nema struju.

- Kupila sam dosta sveća, da imam za početak. Važno je da je priključena voda. Posle petnaest godina potucanja konačno imam krov nad glavom. Valjda će biti i struje. Ja sam izbegla iz Hrvatske 1995. godine. Prvo sam bila u Obiliću na Kosovu, a kad se tamo zaratilo, došla sam u Kolektivni centar „Selova" kod Kuršumlije - objašnjava Draga čvrsto držeći za ruku sina Aleksandra.

Slično razmišlja i Milijana Voštić iz Kline na Kosovu, koja se uselila sa suprugom i troje dece.

- Počinjem novi život sa svećama, ali je i to bolje nego po tuđim kućama - kaže Milijana.

Inače, ASB je i u Blacu finansirao izgradnju slične zgrade, u koju su se takođe juče uselili novi stanari.

Milen Đorđević

Svetlo stiže za nekoliko dana

Predsednik opštine Goran Bojović obećava da će struja privremeno biti priključena za nekoliko dana.

- Došlo je do problema jer se ispostavilo da opština treba da obezbedi sandučiće i brojila. To je novih 150.000 dinara troškova za opštinu, ali će i to biti rešeno za nekoliko dana. Struja će biti priključena privremeno jer postojeća trafo-stanica nije predviđena za toliki broj korisnika - kaže Bojović.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.