NOVI VELIKI PROBLEM ZA TRAMPA: Sada i zbog OVOGA može da izgubi šansu da ponovo postane američki predsednik!

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jul.2023, 17:38

NOVI VELIKI PROBLEM ZA TRAMPA: Sada i zbog OVOGA može da izgubi šansu da ponovo postane američki predsednik!

Lobističke grupe se udružile

Dve lobističke grupe pisale su zvaničnicima u nekoliko američkih saveznih država pozivajući ih da zabrane Donaldu Trampu da se kandiduje kao predsednički kandidat zbog navodnog podsticanja pobune.

Grupe "Free Speech For People" (FSFP) i "Mi Familia Vota Education Fund" (MFVEF) su poslale pisma državnim sekretarima i izbornim zvaničnicima u Kaliforniji, Koloradu, Džordžiji, Mičigenu, Masačusetsu, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Njujorku, Severnoj Karolini, Oregonu i Pensilvaniji zahtevajući da "preuzmu odgovornost" tako što će zabraniti Donaldu Trampu da bude na glasačkim listićima sledeće godine zbog navodnog kršenja 14. amandmana usled njegovih postupaka oko napada na Kapitol 6. januara 2021. godine.

Odeljak 3 14. amandmana, unetog nakon građanskog rata, kaže da osoba koja se "upušta u ustanak ili pobunu" nakon što je položila zakletvu u Kongresu treba da bude sprečena da se ponovo kandiduje za funkciju, piše "Newsweek".

Pisma su poslata jer je Tramp veliki favorit na republikanskim predsedničkim predizborima sledeće godine. Bivši predsednik je takođe pod federalnom istragom kancelarije specijalnog tužioca Džeka Smita zbog njegovih postupaka u i oko napada 6. januara, kao i pokušaja da poništi rezultate izbora 2020. Tramp negira sva krivična dela u vezi sa pobunom na Kapitolu, i još tvrdi da su poslednji izbori "namešteni" protiv njega. Trampova kancelarija je kontaktirana putem mejla za komentar.

- Dokazi su neoborivi da je Donald Tramp podstakao i mobilisao pobunu 6. januara 2021. na Kapitolu protiv naše zemlje - navela je u saopštenju Aleksandra Flores-Kuilti, direktorka kampanje za FSFP.

- Ustav SAD je jasan da je svakome ko položi zakletvu, a zatim se uključi u pobunu, zauvek zabranjeno da ponovo obavlja javnu funkciju. Izborni zvaničnici moraju da izvršavaju svoju dužnost, da poštuju ovaj ustavni amandman i da Trampu zabrane da bude biran.

Ovo nije prvi put da se Tramp suočava sa pozivima da mu se zabrani kandidovanje zbog navodnog kršenja odeljka 3 14. amandmana.

Krajem 2022, progresivna predizborna grupa "MoveOn" postavila je onlajn peticiju tražeći da Tramp bude diskvalifikovan iz kandidovanja za javnu funkciju zbog navoda da su bivši predsednik i njegovi saveznici "planirali, promovisali i platili za zločinačku zaveru koja je postala pobuna 6. januara". Peticija je od tada prikupila više od 194.000 potpisa.

Takođe, 14. amandman je citiran u pravnim osporavanjima grupa koje se nadaju da će odbaciti druge republikanske ličnosti sa dužnosti zbog napada 6. januara, uključujući predstavnicu Džordžije Mardžori Tejlor Grin i bivšu predstavnicu Severne Karoline Medison Kotorn.

U maju 2022, sudija iz Džordžije odbacio je pokušaj da se Grin diskvalifikuje od ponovnog kandidovanja za funkciju jer nije bilo dovoljno dokaza koji bi sugerisali da je podržavala pobunu. Kotornova je napustila funkciju u januaru 2023. nakon što je prošlog maja izgubila izbore za kandidaturu od Čaka Edvardsa.

FSFP i MFVEF ranije su u aprilu poslali pismo državnom sekretaru Nevade Sisku Agilaru pozivajući ga da spreči Trampa da se kandiduje za funkciju nakon što je bivši predsednik navodno "podsticao i omogućio" pobunu protiv Sjedinjenih Država.

Irving Zavaleta, menadžer nacionalnog programa MFVEF, rekao je: "Državni sekretari i državni izborni zvaničnici imaju ovlašćenja da zabrane bivšem predsedniku Donaldu Trampu da bude biran. Svi znamo da je Donald Tramp podstakao pobunu kako bi zaustavio sertifikaciju izbora 2020."

- Prema trećem odeljku četrnaestog amandmana, svako ko položi zakletvu da će braniti Ustav, a zatim se upusti u pobunu, diskvalifikuje se da obavlja buduću javnu funkciju. Tramp je diskvalifikovan, a mi snažno pozivamo izborne zvaničnike da mu zabrane da bude na glasačkom listiću.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.