NOVI TALAS RATNIH AVIONA I BRODOVA U BLIZINI TAMPON ZONE! Hitno se oglasilo ministarstvo odbrane Tajvana: Kineska vojska nastavlja vežbe oko ostrva (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Apr.2023, 09:33

NOVI TALAS RATNIH AVIONA I BRODOVA U BLIZINI TAMPON ZONE! Hitno se oglasilo ministarstvo odbrane Tajvana: Kineska vojska nastavlja vežbe oko ostrva (FOTO/VIDEO)

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je da je oko Tajvana primetilo 70 kineskih aviona, uključujući lovce Su-30 i bombardere H-6, kao i 11 brodova, piše Sky News.

Kineska vojska nastavila je danas vežbe oko Tajvana, saopštili su kineski državni mediji. U vežbama oko Tajvana učestvuju vazdušne i pomorske snage Kine, a pridružio im se i nosač aviona, dok je Tajpej saopštio da je primećen novi talas ratnih aviona oko ostrva.

>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Oko 20 vojnih brodova - polovina iz Kine i polovina sa Tajvana - uključeno je u zastoju u blizini osetljive srednje linije Tajvanskog moreuza, navodi Rojters.

Dolazi u trenutku kada Kina kaže da je njena vojska izvela simulirane precizne udare na "ključne ciljeve na ostrvu i okolnim morskim područjima" tokom drugog dana vežbi, a Tajvan je izvestio o višestrukim naletima vazdušnih snaga Pekinga.

U subotu je desetine kineskih vojnih aviona prešlo srednju liniju koja služi kao nezvanična barijera između dve strane.

Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je u nedelju oko ostrva primetilo 70 kineskih aviona, uključujući lovce Su-30 i bombardere H-6, kao i 11 brodova.

Kineski nosač aviona Šandong, koji Tajvan nadgleda od prošle nedelje, sada se nalazi više od 400 nautičkih milja od jugoistočne obale Tajvana i izvodi vežbe, prenosi Sky News.

Dvadesetak brodova koji su učestvovali nisu se ponašali provokativno, dodali su.

Ministarstvo odbrane Tajvana je saopštilo da njihove snage "neće eskalirati sukobe niti izazivati sporove" i da će "na odgovarajući način" odgovoriti na kineske vežbe.

Kina je u subotu najavila trodnevne vežbe, nakon što se predsednica Tajvana Caj Ing-ven vratia u Tajpej, posle susreta u Los Anđelesu sa predsedavajućim Predstavničkog doma Kongresa SAD, Kevinom Mekartijem, preneo je Rojters.

Kineska državna televizija objavila je da su avioni, uključujući i bombardere H-6 sposobne da nose nuklearno oružje, kao i ratni brodovi, vežbali da "formiraju višesmernu blokadu celog ostrva".

Visoki japanski i kineski zvaničnici sreli su se danas kako bi razgovarali o pomorskim nesuglasicama u spornim vodama Istočnog kineskog mora.

Uoči razgovora, šef kineske delegacije Hong Lijang, rekao je da Peking želi saradnju u pomorskoj oblasti sa Japanom, kao i da očekuje "duboku konverzaciju" sa japanskim kolegama.

Portparol japanske vlade rekao je da je Japan pažljivo pratio kineske vežbe oko Tajvana.

- Važnost očuvanja mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu nije samo pitanje sigurnosti za Japan, već i za stabilnost cele međunarodne zakednice - rekao je sekretar vlade Hirokazu Macuno.

Na prošlom kinesko-japanskom sastanku u novembru, Hong je kritikovao Tokio zbog komentarisanja kineskih aktivnosti u Tajvanskom moreuzu, odvajajući kinesko ostrvo od kopnenog dela zemlje.  

On je zatražio od Japana da povuče brodove iz mora oko ostrva u Istočnom kineskom moru, oko kojih se spore Peking i Tokio. SAD, koje nemaju nikakav suverenitet nad ostrvima, saopštile su da bi smatrale svaki pokušaj Kine da osvoji ostrva kao napad na njenog saveznika.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Oko Tajvana primećeni kineski ratni brodovi i 26 letelica

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Apr.2023, 07:52

Tajvanske vlasti primetile su devet kineskih ratnih brodova i 26 aviona oko ostrva, dan nakon što je Peking objavio kraj vojnih manevara.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.