NOVI SNIMCI UPADA U AMERIČKI KONGRES: Hodnicima odzvanja Nensi, Nensi, gde si Nensi? (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Feb.2021, 11:12

NOVI SNIMCI UPADA U AMERIČKI KONGRES: Hodnicima odzvanja "Nensi, Nensi, gde si Nensi?" (VIDEO)

Objavljeni su na saslušanju u Senatu povodom zahteva za opoziv Trampa

Novi snimci upada u američki Kongres tokom nereda 6. januara objavljeni su na saslušanju u Senatu povodom zahteva za opoziv bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

Snimke su tokom drugog dana procesa za impičment objavile demokrate tokom, koje traže Trampov opoziv pod optužbom za pobunu.

Za vreme nereda u Vašingtonu, Trampove pristalice upale su u kongresnu zgradu, zbog čega >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << su kongresmeni i senatori, koji su na zajedničkoj sednici razmatrali rezultate predsedničkih izbora, evakuisani.

Never-before-seen security footage from the U.S. Capitol shows the violent pro-Trump mob overwhelming officers and breaching the building. pic.twitter.com/MiWfLZzqTh

— The Recount (@therecount) February 10, 2021

​Na snimcima se upravo vide trenuci evakuacije članova Predstavničkog doma i Senata, među njima i tadašnjeg potpredsednika Majka Pensa, vođe demokrata u Senatu Čaka Šumera i republikanskog senatora Mita Romnija.

Newly released security video shows then-Senate Minority Leader Schumer being escorted down a hallway by his security details and then turning around and being rushed in the opposite direction.

Officers then barricade themselves against the door. pic.twitter.com/Nd6os6bKV7

— NBC News (@NBCNews) February 10, 2021

Radi se o snimcima sigurnosnih kamera, na kojima se vidi i upad demonstranata koji su nosili Trampova obeležja.

Na snimcima se vidi kako demonstranti prolaze kroz hodnike kongresnog zdanja i dozivaju Nensi Pelosi, predsedavajuću Predstavničkog doma iz redova demokrata.

Security camera footage shows Capitol police officer Eugene Goodman leading Sen. Mitt Romney away from incoming insurrectionists pic.twitter.com/MO2OWr34lS

— BuzzFeed News (@BuzzFeedNews) February 10, 2021

Takođe, demokrate su predstavile i policijski audio-zapis, na kojem se čuje kako policajac radio vezom govori da "demonstranti na njih bacaju metalne šipke i vatromet".

Kongresmenka Stejsi Plasket navela je da je marš ka Kapitolu počeo pod uticajem Donalda Trampa i njegovog tima.

Security footage shows former Vice President Mike Pence and his family being evacuated from the U.S. Capitol after rioters breached the building on January 6.pic.twitter.com/KFUDK50MEg

— Norah O'Donnell 🇺🇸 (@NorahODonnell) February 10, 2021

​Ranije je Senat, koji razmatra zahtev za opoziv usvojen u Predstavničkom domu, odobrio da je "suđenje" Trampu u skladu sa ustavom SAD i da može da se sprovede, dok su republikanci osporavali njegovu ustavnost jer Tramp više nije na funkciji.

Za odobravanje suđenja glasale su sve demokrate i šest republikanaca.

"Naaaaancy. Oh, Naaaaancy." “Where are you Nancy?” - Part of video shown during impeachment trial.

pic.twitter.com/CwDR5tUm9V

— Insider Paper (@TheInsiderPaper) February 10, 2021

Da bi opoziv bio usvojen, potrebna je dvotrećinska većina, odnosno 17 glasova republikanaca u Senatu, koji ima po 50 članova demokratske i republikanske stranke.

Tramp je sve vreme, otkako je zahtev za opoziv pokrenut, negirao svoju odgovornost za upad u Kapitol i osudio je nerede.

If you're watching the #TrumpImpeachmentTrial, here's our split-screen video showing two angles of Officer Eugene Goodman leading the Capitol rioters away from lawmakers. pic.twitter.com/f1QmvtykpA

— ProPublica (@propublica) February 10, 2021

Demonstracije u Vašingtonu izbile su jer su Donald Tramp i njegove pristalice tvrdile da je bilo brojnih neregularnosti na američkim predsedničkim izborima na kojima je pobedio Džo Bajden, dok je Tramp osporavao tu pobedu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.