NOVI SKANDAL TRESE AUSTRIJU: Procurio video paničnog uništavanja Kurcovih TAJNIH SNIMAKA, afera Ibica DOBIJA ZAPLET! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Jul.2019, 18:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NOVI SKANDAL TRESE AUSTRIJU: Procurio video paničnog uništavanja Kurcovih TAJNIH SNIMAKA, "afera Ibica" DOBIJA ZAPLET! (VIDEO)

Austriju potresa afera "Uništavanje dokumenata", a, po svemu sudeći, veća je nego što se pretpostavljalo.

Pod lažnim imenom "Valter Majzingen", tadašnji direktor za društvene mreže u sedištu kancelara Arno M, odneo je 23. maja pet hard diskova iz sedišta kancelara u austrijsku firmu "Rajsvolf", gde su uništeni, prenosi austrijski list "Falter".

Afera je otkrivena zato što je Arno M., doduše, koristio lažno ime i imejl adresu, ali je naveo tačan telefonski >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << broj. Budući da nije platio račun od 76 evra i 45 centi, firma je podnela krivičnu prijavu protiv njega. Novoosnovana "Specijalna komanda Ibica" preuzela je slučaj zbog moguće povezanosti uništenih podataka s političkim krajem Hajnc-Kristijana Štrahea.

Na snimku zabeleženom u firmi "Rajsvolf" direktor otkriva da čovek, koji se predstavio kao "Valter Majzingen", nije ispuštao diskove iz ruku i da je bio upadljivo nervozan. Iako je za uništavanje materijala dovoljno da samo jednom prođe kroz mašinu, on je navodno tražio da to urade još dva puta, a ostatke poneo sa sobom.

Kako navodi glavni urednik lista "Falter", novinari već nedelju dana istražuju ovaj slučaj. Kada se Arno M. suočio sa optužbama, Austrijska narodna partija (OVP) pokušala je da se izvuče.

Prema verziji bivšeg austrijskog kancelara Sebastijana Kurca (koji je podneo ostavku zbog afere Ibica), a koju su objavili bečki "Kurir" i austrijska agencija APA, reč je o hard-disku štampača, koji je, u skladu s redovnom procedurom, uništio jedan zaposleni, koji se kaje što nije platio račun.

Nije poznato šta se nalazi na uništenim nosačima podataka. Kako navodi "Falter", reč je o modelima koji se ugrađuju u štampače, ali i u noutbuk računare marke "Tošiba".

Istraživački novinari najavili su da će u avgustu izaći knjiga, u kojoj će obelodaniti detalje o sadržaju video-materijala u trajanju od sedam sati i priču o rezultatima spektakularnog istraživanja, prenosi austrijski "Hojte".

Afera "Ibica" ne samo da je koštala Hajnc-Kristijana Štrahea funkcije predsednika Slobodarske partije Austrije (FPO) i vicekancelara, već je dovela i do raspada tirkizno-plave koalicije (FPO i OVP - Narodne partije Austrije).

U međuvremenu je unutar Savezne kriminalističke službe osnovana "Specijalna komanda Ibica" (Soko Ibica), koja se bavi pozadinom slučaja. Iako su organizatori delimično poznati, mnoga pitanja su i dalje otvorena.

Javnost je imala prilike da vidi samo delove video-materijala, a istraživački novinari Frederik Obermajer i Bastijan Obermajer najavljuju nove detalje.

Obermajer kaže da se u knjizi može pročitati "šta je Štrahe zaista rekao u vili na Ibici i šta se dešavalo pre toga". Knjiga od 272 stranice pod naslovom "Afera Ibica" izlazi 22. avgusta.

Pogledajte rezultate

(VIDEO) Misteriozna organizacija iz "Da Vinčijevog koda": Rade u tajnosti, ima ih jako malo, a kada zgreše SUROVO SE SAMOKAŽNJAVAJU

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.