NOVI SAD: APOTEKE JOŠ NE PRIKUPLJAJU LEKOVE SA ISTEKLIM ROKOM

Izvor: Kurir, 05.Jul.2011, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NOVI SAD: APOTEKE JOŠ NE PRIKUPLJAJU LEKOVE SA ISTEKLIM ROKOM

NOVI SAD - Novosadske apoteke koje rade u sastavu Apotekarske ustanove Novi Sad još nisu počele da prikupljaju farmaceutski otpad od građana, iako su čelnici grada i Apotekarske ustanove to najavili pre dve nedelje kada je počela da radi dnevna transfer stanica.

Reporter Bete lično se uverio u jednoj gradskoj apoteci da zaposleni od građana još ne preuzimaju lekove sa isteklim rokom. Iako je bilo najavljeno 22. juna prilikom otvaranja Transfer stanice za prikupljanje lekova sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << isteklim rokom, u gradskim apotekama nisu postavljene ni specijalne kante u koje bi građani odlagali otpad.

Umesto da preuzmu kesu punu lekova sa isteklim rokom trajanja, reporteru Bete su zaposleni dali cedulju sa ispisanim brojem telefona Transfer stanice i radnim vremenom tokom koje građani mogu predati otpad.

U Transfer stanici su rekli da kante za odlaganje farmaceutskog otpada još nisu postavljene u apotekama i da građani mogu da predaju lekove sa isteklim rokom samo kod njih od 7.30 do 14.30 sati.

Prema njihovom očekivanju, građani će to moći da učine u apotekama naredne nedelje, kada se očekuje distribucija kanti, ali su iznenađeni što su u apotekama odbili da prime lekove jer i sami dostavljaju farmaceutski otpad u Transfer stanicu.

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić i ministar za zaštitu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić otvorili su 22. juna Transfer stanicu za prikupljanje lekova sa isteklim rokom. Tom prilikom, najviši predstavnici Apotekarske ustanove Novi Sad rekli su da će primljeni lekovi biti mereni i klasifikovani po farmakološkim grupama i transportovani u posebno označenom vozilu.

Takođe je saopšteno da će Novosađani moći da deponuju lekove sa isteklim rokom trajanja u bilo kojoj apoteci Apotekarske ustanove, odakle će biti dopremljeni u Transfer stanicu koja se nalazi u centru grada.

Ministar Dulić je tada pohvalio Novi Sad po svojoj jedinstvenosti u Srbiji i pozvao građane da medicinski otpad više ne bacaju u kontejnere ili kanalizaciju. Dulić je pozvao i ostale gradove i opštine u Srbiji da ulože novac i organizuju prikupljanje medicinskog i farmaceutskog otpada, jer će tako zaštititi građane od uticaja najopasnijeg otpada.

U Srbiji se godišnje baci oko 460.000 tona medicinskog i farmaceutskog otpada, od čega 90 odsto farmaceutskog otpada čine lekovi sa isteklim rokom trajanja koji potiču iz domaćinstava.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.