NOVI RAT NA POMOLU! Tenzije pred pucanje radi IZLAZA NA MORE! Zvaničnici tvrde: Spremni smo za SUKOB

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jan.2024, 18:09

NOVI RAT NA POMOLU! Tenzije pred pucanje radi IZLAZA NA MORE! Zvaničnici tvrde: "Spremni smo za SUKOB"

Rog Afrike poznat je kao istorijski nestabilno područje, na kome proteklih dana došlo do ozbiljnih nesuglasica i pretnji

Tenzije na rogu Afrike rastu nakon potpisivanja sporazuma između Etiopije i otcepljenog dela Somalije - Somalilenda. Zvaničnici Etiopije odbacuju sporazum kao akt koji krši njihov suverenitet i teritorijalni integritet. 

Naime, etiopski premijer Abi Ahmed i predsednik Somalilenda Musa Bihi Abdi potpisali memorandum u vezi toga da se dozvoli >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Etiopiji da zakupi 20 kilometara obale za uspostavljanje svoje pomorske baze.

Predsednik Somalilenda je rekao da sporazum uključuje klauzulu prema kojom se Etiopija obavezala da će priznati Somaliland kao nezavisnu državu u bliskoj budućnosti.

Sporazum jača bezbednosno, ekonomsko i političko partnerstvo Etiopije i Somalilenda, navodi se u saopštenju kabineta etiopskog premijera.

Somalilend koji se nalazi strateški lociran pored Adenskog zaliva, otcepio se od Somalije 1991. godine kada je u toj zemlji izbio građanski rat i nakon urušavanja centralne vlasti.

Taj položaj Somalilenda i obala koju kontroliše su veoma važni za Etiopiju koja je od otcepljenja Eritreje zemlja bez izlaza na more. Treba reći i da je Etiopija najveća zemlja na svetu koja nema pristup obali. Prema procenama u njoj živi preko 100 miliona ljudi, tako da je pomorska baza za nju i njenu ekonomiju bezmalo neophodna.

The Ethiopia-#Somaliland agreement to give 20 KM direct sea access to #Ethiopia under a 50-year lease & the significant economic benefits to the entire Eastern Africa region, was the focus of my interview with OBN Africa TV.#Djibouti #Somalia #Kenya #Eritrea #Sudan #SouthSudan pic.twitter.com/cF9WpuODJi

— Zemedeneh Negatu (@Zemedeneh) January 9, 2024

Sa druge strane Somalilend danas ima sopstvenu vladu i institucije uprkos tome što ga nijedna država nije priznala. Odnose na izvesnom nivou ima samo sa susednom Etiopijom.

Predsednik Somalije rekao je da Somalija i Etiopija dele dugu istoriju i da je prihvatanje politike mirne koegzistencije jedini način da se obezbedi trajni mir u tom regionu.

Kao odgovor na saradnju Somalilenda i Etiopije, Predsednik Somalije Hasan Šeik Mahmud potpisao je 7. januara zakon kojim se "poništava" navedeni sporazum.

- Potpisao sam zakon kojim se opoziva ilegalni memorandum o razumjevanju između vlada Etiopije i Somalilenda. Uz podršku naših poslanika i našeg naroda, ovaj zakon je ilustracija naše posvećenosti da garantujemo naše jedinstvo, suverenitet i teritorijalni integritet prema međunarodnom pravu - naveo je Mahmud na platformi X.

On nije precizirao šta se navodi u novom zakonu ni kada ga je parlament usvojio, prenosi Rojters.

Ranije su u Somaliji pokrenuti veliki protesti protiv sporazuma. Ogromam broj ljudi skupio se u prestonici Mogadišu.

- Somalija je spremna da uđe u rat kako bi sprečila da Etiopija prizna otcepljenu teritoriju Somalilenda i da tamo izgradi luku - rekao je viši savetnik predsednika Somalije.

- Razmišljamo o svim diplomatskim opcijama i mislim da će se Etiopija opametiti, ali spremni smo za rat ako Abij želi rat - dodao je savetnik, misleći na etiopskog premijera Abija Ahmeda.

Malo je verovatno da će Somalija napasti Etiopiju dok se bori sa radikalnom islamističkom organizacijom Al-Šabab, rekao je Alan Bosvel, direktor Roga Afrike u Međunarodnoj kriznoj grupi. Ali dogovor bi mogao da otvori nove pukotine u turbulentnom regionu.

(Srbija Danas/M.B.)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

"Spremni smo za rat": Kako je jedan sporazum doneo nove probleme na Rogu Afrike?

Izvor: 24sedam.rs, 16.Jan.2024, 10:13

Somalija je zbog sporazuma Etiopije i Somalilanda opozvala ambasadora u Adis Abebi

Nastavak na 24sedam.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.