NOVI RASKOL U PRAVOSLAVLJU: Potez koji će mnogo naljutiti Ruse i patrijarha Kirila

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Nov.2020, 15:34

NOVI RASKOL U PRAVOSLAVLJU: Potez koji će mnogo naljutiti Ruse i patrijarha Kirila

Sam Hrizostom je rekao da njegova odluka dobra za pravoslavlje

Sinod Kiparske pravoslavne crkve podržao je na vanrednom zasedanju predlog kiparskog arhiepiskopa Hrizostoma i priznao tzv. Pravoslavnu crkvu Ukrajine.

- Sveti sinod Kiparske pravoslavne crkve je na zasedanju od 23-25. novembra detaljno razmotrio ukrajinsko crkveno pitanje i problem koji se pojavio zbog toga što je kiparski arhiepiskop pominjao Epifanija kao poglavara crkve Ukrajine i odlučio je da ne ide >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << protiv svog poglavara - navodi se u saopštenju Sinoda.

U oktobru, poglavar Kiparske pravoslavne crkve Hrizostom II je toko bogosluženja pomenuo ime poglavara tzv. Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU) Epifanija iako za takav jedan korak nije imao saglasnost Sinoda.

Kako je tada objavljeno, u znak protesta, limasolski mitropolit je napustio liturgiju pre njenog kraja.

i Kiparsku crkvu.

Podsetimo, nakon "ujediniteljskog sabora" koji je 15. decembra 2018. godine održan u Kijevu, u Ukrajini je objavljeno stvaranje ukrajinske autokefalne crkve za čijeg je poglavara izabran Epifanije Dumenko.

Krajem 2018. godine, na inicijativu tadašnjih ukrajinskih vlasti i Carigradske patrijaršije, formirana je raskolnička struktura — takozvana "Pravoslavna crkva Ukrajine".

U januaru 2019. godine nekanonska crkvena struktura je dobila tomos o autokefalnosti od carigradskog patrijarha Vartolomeja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.